- hirdetés -

Egy nyári orfűi kirándulással és egy csak hallomásból ismert történettel kezdődött a hat, Orosházára érkezett szőlővessző története.

Pécsett él és hoz évről évre termést a világ legöregebb szőlőtőkéje. A hivatalos Guinness-rekorder szőlő Mariborban található, ami 350 éves, de mégsem az a legöregebb. Pécsen a történelmi belvárosban megbújva található egy tőke, amit az 1500-as évek közepe, második felében ültettek, a kora 450-500 év közé tehető. Evlija Cselebi a nagy török utazó az 1660-években járt Pécsett és beszámolt már akkor idősnek számító tőkéről. Annak, hogy a Guinnes könyvben mégsem ez szerepel, annak egyszerű oka van: a tulajdonos, Tóth Ödön bácsi – 1971 óta gondozza nagy szeretettel és odafigyeléssel – nem engedte meg, hogy a hivatalos kormegállapításhoz a Guinnes szakértői átfúrják a tőkét.

Az Orosházán leginkább chili termékeiről ismert vállalkozás tulajdonosa, Vincze Attila párjával, Tündivel Orfűn nyaralt.

– Páromnak mezőgazdasági végzettsége is van és egyszer említette, hogy a főiskolán a tanáruktól hallott erről a tőkéről, de nem tudja hol van pontosan és úgy tudja nem is látogatható. Rögtön nyomozásba kezdtem. Kutakodtam a neten, érdeklődtem a helyiektől, megkérdeztem még a Turinform Irodát is. Végül a neten található utcanév alapján megtaláltam és némi bátorsággyűjtés után be is csengettünk. Ödön bácsi először nem örült nagyon, de beengedett minket. Kertész szívünk megdobbant mikor hozzáérhettünk a tőkéhez és csodálva néztük a világ legidősebb szőlőjét. Hatalmas volt és telis-teli fürtökkel. Ödön bácsi látta rajtam és páromon ezt a fajta „eufóriát”. Addig beszélgettünk, míg nem ígéretet tett, hogy tavaszra kaphatunk pár vesszőt a tőkéről, ha visszalátogatunk hozzá – meséli Attila a tavaly történteket.

A hatalmas tőke szinte végig fut a ház teljes hosszán és rengeteg termést érlel (Fotó: Vincze Attila)

A nyaralás után nagy örömmel újságolták kertszomszédjuknak és egyben barátjuknak, Asztalos Lászlónak miként jártak Pécsen. Laci mikor meghallotta a történetet, szinte lázban égett, hogy ő is szeretne eljutni oda és megérinteni, de legalább megnézni azt a tőkét.

– Laciról tudni kell, amellett, hogy országos hírű pékmester, számos szőlőből található kis gyűjteménye van a kertjében, és ha szőlőmetszés vagy szőlőápolás, akkor ő segít nekünk a kertben. Március 27-én 11 óra magasságában, vasárnap, ebéd előtt telefonáltam Ödön bácsinak. Hosszan kicsengett már megijedtem magamban, hogy nem veszik fel a telefont, csak nem történt valami baj. De semmi baj, szerencsére csak éppen a szőlőt metszette. Azonnal hívtam ígéretünkhöz híven Lacit és szóltam páromnak, azonnal indulunk Pécsre – idézi fel Attila.

Az ígéretes vesszők Újosztáson próbálnak gyökeret ereszteni, ezért nem is lesz látogatható (Fotó: Vincze Attila)

Délután három után már ott is voltak és hoztak hat, ígéretesnek tűnő vesszőt, melyből – ha szépen meggyökeresedik – természetesen a kitűnő szomszéd is részesül, így két helyen él tovább a pécsi matuzsálem szőlő. Attiláék azt tervezik, hogy kis lugast nevelnek belőle, kis emléktáblával jelölve, hogy ez a Rosa menna di vacca (ez egy egy nagyon kellemes ízű, jól eltárolható csemegeszőlő fajta.Tóth Ödönék a padláson felakasztgatva tárolják és még februárban is tudnak belőle csemegézni) viszi tovább az ősi genetikai állományt, hogy a jövő nemzedék is megkóstolhassa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.