- hirdetés -

Két év szünet után újra a nagyközönség elé tárhatták munkáikat a Táncsics gimnázium kreatív művészcsemetéi. Az intézmény aulájában nyílt kiállításon tizenhat diák ötvenegy alkotása tekinthető meg.

„Hol a boldogság mostanában? Vajon hányszor hangzott el ez a kérdés az évezredek alatt? És sokunkban fölmerült-e, hogy hol lakik a boldogság? És megtalálhatom-e valahol? Igen. Csak önmagamban kell keresnem, nem kívül a világban. Hiszen, ha látom a tejutat, az azért van, mert az én lelkemben is létezik. Vissza kéne már térnünk a forráshoz, a víz tiszta ízéhez. Azt mondom, vissza. Mert onnan jövünk, ott kell lelkünknek megedződni, és oda érkezünk az út végén.“ – Vészabó Noémi festőművésznő gondolataival köszöntötte az egybegyűlteket a Táncsics Galéria megnyitóján Árusné Erős Krisztina igazgatóhelyettes.

A kiállítók, a gimnázium jelenlegi diákjai is a boldogsághoz vezető utat keresik, kutatják, s ezt fejezik ki alkotásaikon keresztül, miközben a szemlélőt is magukkal ragadják.

Utoljára 2019-ben volt lehetőség a Táncsics Galéria megnyitására. 2020-ban éppen a kiállításra készültek a szervezők, amikor a vírushelyzet miatt beköszöntött az online tanulás időszaka. De a fiatalok idén ismét munkához láttak, nem sajnálják az időt, energiát arra, hogy alkossanak. Mindannyian valami kifejezőt, valami szépet akartak létrehozni. Ma óriási dolognak mondható, hogy megvan bennük erre az igény.

– Összességében véve úgy vélem, sikerült ismét egy igen sokszínű és színvonalas kiállítási anyagot összehozni – fogalmazott Árusné Erős Krisztina igazgatóhelyettes. – A kétévnyi kihagyás érezteti hatását, vannak, akik (az időhiány, a sok tanulnivaló miatt) abbahagyták az alkotást, de szerencsére vannak új művészcsemeték is. Meglepő, hogy míg korábban a klasszikusnak mondható technikákkal (ceruzarajz, színes ceruza, akvarell, tollrajz) dolgoztak a legtöbben, és csak elvétve akadt néhány akril- vagy olajfestmény, addig most az alkotások legalább fele akrilfestékkel készült, mégpedig vászon alapra. Persze ma már sokkal jobban hozzá lehet férni ezekhez az anyagokhoz, és a diákok könnyedén ki is tudják használni az akril előnyös tulajdonságait – tette hozzá.

Ezen kívül születtek képek meglepő technikákkal is, a tárlaton találkozhatunk számítógépes grafikával és festett alapra készült kollázzsal, sőt, festés-hímzés egyvelegével is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.