- hirdetés -

Elkezdődött a szavazatszámláló bizottságok tagjainak felkészítése a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A választott és delegált bizottsági tagokkal az esküt követően dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Orosházán a helyi választási iroda a héten a hétfői, keddi, szerdai és csütörtöki napokra szervezte meg a szavazatszámláló bizottságok tagjainak szakmai és gyakorlati felkészítését az április 3-án esedékes választásra és népszavazásra. Egy ilyen bizottság választott és delegált tagokból áll, a választott bizottsági tagokat az adott település önkormányzatának a képviselő testülete választhatta meg, míg a delegált bizottsági tagokat a független jelöltek, jelölőszervezetek, azaz a pártok delegálták.

Az eskü szövegét Bojtor István alpolgármester olvasta fel, amit a szavazatszámláló bizottság tagjai elismételtek.
– Fogadom, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom. Orosháza városában az országgyűlési képviselő 2022. évi választásán és az országos népszavazáson szavazatszámláló bizottság tagjaként betöltött tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom – hangzott el.

Fotó: Horváth Bence

Dr. Burai Mihály, a város jegyzője ismertette ezt követően a legfontosabb tudnivalókat.
– A szavazatszámláló bizottság nem más, mint egy olyan választási bizottság, amely a választópolgárok független szerve a választás tisztaságáért, pártatlanságáért, az objektív részrehajlás nélküli választási folyamatok lebonyolításáért felelős. Feladatuk a választás előkészítéséből, a választás folyamatának lebonyolításából és a szavazás lezárását követően a választási eredmény megállapításából áll – nyilatkozta a jegyző.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.