- hirdetés -

Nap mint nap megcsodálják a Székács iskola első emeleti lépcsőfordulójánál sétáló gyerekek és felnőttek a mesés orchideagyűjteményt. Pedig Takács Henrietta nem költött tízezreket sem a virágok beszerzésére, sem azok gondozására. Sőt, ezeket a csodás élőlényeket a biztos haláltól, a szemétbe dobástól mentette meg, hogy aztán egy kis szeretettel újra virágzóvá varázsolja őket.

Körülbelül harminc orchidea tündököl az evangélikus iskola egyik ablakában. Takács Henrietta az iskola technikai dolgozójaként itt ápolja virágait.

– Az egyik eladó barátnőm mondta egyszer, hogy az üzletből, amelyben dolgozik, a meg nem vásárolt, nagyon rossz állapotban lévő orchideákat ki fogják dobni a kukába – mesélte Heni. – Megkértem, ne hajítsák ki a virágokat a szemetesbe, inkább adják őket nekem, hátha meg tudom még őket „gyógyítani.” Visszavágtam a száraikat, kaptak új földet és egy jó kis langyos fürdőt. Néhány hónapnyi dédelgetés után most így néznek ki. Persze volt, amit nekem sem sikerült megmentenem, de sokukat azért igen.

Henrietta azt mondja, egy orchideának szeretetre és figyelemre van szüksége. Akkor lesz szép, akkor bont új virágot, ha érzi, hogy rendszeresen törődnek vele.

– Két- háromnaponta letörölöm a port a leveleikről, és igaz, locsolni – vagy vízbe áztatni – hetente csak egyszer szoktam őket, viszont mivel nagyon szeretik a párát, gyakran permetezek rájuk egy kis nedvességet. Nagyon jó helyük van itt az iskola ablakában, elegendő fényt kapnak, viszont nem tűz rájuk a nap. Ezek a virágok épp ezt szeretik, a szűrt fényt, ami segít nekik a megújulásban. Emellett az orchideák virágzásához szükség van arra is, hogy két-három héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 °C különbség legyen, és ebben a környezetben ezt is megkapják. Itt nem éri őket huzat sem, tudniillik, erre is ügyelni kell, hisz az is veszélyes rájuk nézve – emelte ki.

Heni minden nap ellenőrzi, jól érzik-e magukat orchideái. Megfigyeli a gyökérzetüket, tudja, ha már szürkés színűek, eljött a locsolás ideje. Kiemelte, ha még zöld a gyökerük, nem szabad megöntözni őket, hisz akkor beindul a gyökér rothadása, amely a növény pusztulásához vezethet. Erre is nagyon ügyel, akárcsak arra, hogy az áztatás után a felesleges vizet lecsepegtesse.

– Fontos a számukra a megfelelő tápanyagellátás, de ezt sem kell túlzásba vinni, elég havonta egyszer tápoldatozni őket. Ha azt látom, hogy az orchidea kinőtte a cserepet, átültetem egy nagyobba. Ezek a virágok a természetben fákon élnek, így akármibe nem tehetjük őket. A nekik megfelelő fenyőmulcsos, mohás, faszenes keveréket használom csak, és ezt mindig meg is hálálják – jegyezte meg.

Takács Henrietta azt mondja, sem pénzben, sem időben nem igényelnek sokat ezek a varázslatosan szép virágok, sőt, különösebb szakértelem sem kell hozzájuk. Ha az ember ezt a néhány szabályt betartja, és minden nap érezteti velük, hogy szereti őket, akkor biztosan sorra hozzák majd szebbnél szebb bimbóikat.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.