- hirdetés -

Egyszerre több projekten is dolgoznak a csorvási Edison Klub tehetségei. Idén egy közösségi tér kialakításán is dolgoznak, amihez további támogatókat várnak.

Az Edison Klub péntek délutánonként tartja a nyitott foglalkozásait. Itt A hónap feltalálója! programban felmerült ötleteket valósíthatják meg a gyerekek, érdekes fizikai kísérleteket láthatnak, alapvető műszaki ismereteket tanulhatnak, fejlődik kreativitásuk.

– A program fő támogatója dr. Weiczner Roland ebben a tanévben ötvenezer forinttal járult hozzá a költségeinkhez, Kukla Imre 100 db LED lámpát adományozott a részvevők megjutalmazására. Támogatóink az Edison Klub egykori tagjai. Szombat délelőttönként tartjuk az arra alkalmas tanulók tehetségfejlesztő foglalkozásait. Több mint 10 éve a Nemzeti Tehetség Program pályázatai biztosították a működésünk anyagi kereteit. Ebben a tanévben az Edison Klub pályázati támogatás nélkül működik. A csoport, valamint közvetlen munkatársaim úgy döntöttek, hogy folytassuk tovább a munkát és majd keressünk támogatókat – árulta el Murvai József, a klub vezetője.

A klubvezető elmondta, hogy több projekten is dolgoznak egyszerre. Szilágyi Dávid egy úgynevezett pneumobilt tervez, amihez az Edison Klub korábbi tagjának, azóta gépészmérnökként dolgozó Horváth Csaba segítségét is igénybe veszik.

Szluka András üzemmérnök informatikus hallgató szakdolgozata témájának a klub által készített elektromos autót választotta. Az informatikus hallgató ezt szereli, programozza át a csoporttal közösen. Az átalakítás lényege, hogy a kormányszerkezetbe egy szétkapcsolható hajtóművet szereltek be, ami távirányítással forgatja majd a kormányt. Mivel szétkapcsolható, így a kézi irányítás is megmarad.

– Az autót elszállítottuk a Csorvási Gazdák Zrt. gépműhelyébe, ahol idősebb Szluka András irányításával a kormánymű átszerelése már megtörtént. Köszönjük Kelemen Mihály elnök úrnak is, hogy a gépműhely a rendelkezésünkre állhatott újra. Az autó szerelési munkái alatt András programozási ismereteket tanított a csoportnak. A programozási ismeretek elsajátításához Kukla Imre adományozott nekünk 6 db Tiny:bit robotautót és egy 32 darabos szenzorkészletet – avatott be a részletekbe az Edison Klub vezetője.

Egy közösségi tér kialakításán is dolgoznak

Az épület erősáramú és kommunikációs földkábeleinek lefektetése már megtörtént, a további szerelési munkálatok folyamatban vannak.

– A kábeleket és kábelfektetés földmunkálatait, valamint a szükséges szerelvényeket Kukla Imre, a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Edison Klub egykori tagja biztosította, a szerelési munkákat Gergely János villanyszerelő mester végzi támogatásként. Ezekben a munkákban csoportunk tagjai is lelkesen részt vesznek. Ezúton is köszönjük a támogatásokat – fogalmazott Murvai József, hozzátéve, hogy a csorvási önkormányzattól kapott 6 millió forint nem elegendő az Edison Klub Közösségi Tér kialakítására, ezért további támogatókat várnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.