- hirdetés -

Fenntarthatósági, esztétikai és látogatói élmény szempontjából is a világ legjobbjának választották a Budapesten a Liget-projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Házát a cannes-i MIPIM kiállításon. Az épületben készült összes homlokzati és belsőépítészeti üvegszerkezet tervezését, gyártását és komplett kivitelezését egy orosházi cég, az OROSházaGLAS Kft. végezte

A MIPIM (Marché International des Professionnels d’Immobilier) Awards fődíjával a Magyar Zene Háza a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, a világ figyelme pedig ismét a Liget Budapest projektre irányult – mutatott rá a mérföldkőnek számító elismerés hírére reagálva a Magyar Nemzetnek a Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek.

A díjkiosztó harmincéves történetében magyar fejlesztés most először nyerte el a zsűri fődíját. Emellett az intézmény elismerésének jelentőségét mutatja az is, hogy a nemzetközi szakértőkből álló zsűri nem minden évben, hanem csak abban az esetben osztja ki a fődíjat, ha egy épület az általa meghatározott speciális és szigorú szempontoknak kiemelkedően, az egész mezőnyt egyértelműen maga mögé utasítva megfelel. Ebben a projektben jelentős szerepet vállalt az orosházi cég, az OROSházaGLAS Kft.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy magyar szakkivitelező cégként lehetőséget kaptunk arra, hogy megmutassuk, rendelkezünk azokkal a képességekkel, tapasztalattal, innováció iránti elkötelezettséggel, szakmai alázattal, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy nemzetközileg elismert, az építőipar csúcsteljesítményét igénylő grandiózus projekt egyik fontos közreműködőjévé válhattunk. – emelte ki Pálfai Tamás ügyvezető igazgató, Nagy Tibor divízió vezető Octogon magazinban megjelent alábbi cikkéből.

Hozzátette: ritkán adódik magyar szakkivitelező cég életében olyan lehetőség, hogy hazánk és Budapest egyik jövőbeli jelképének szánt és már az építés időszakában ikonikussá vált épületének megvalósításában szerepet kap. Különösen ritka, ha mindezt egy nemzetközileg elismert, neves iroda építészeti és mérnöki bravúrokat felvonultató terve nyomán teheti. A legkülönlegesebb pedig az, hogy e zseniális épület olyan homlokzati és belsőépítészeti megoldásokat vonultat fel, melyek a mai modern üvegipar és üvegépítészet számára lehetőséget biztosít, hogy a korlátait feszegesse, megmutassa az építőipari szereplők, a szakértők, de a laikusok számára is, hogy az üveg ma már nem csupán egy átlátást biztosító építőanyag, hanem tartószerkezet, az épület akusztikai és épületfizikai paramétereire erősen ható tényező és az épület esztétikáját határozottan befolyásoló elem.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az épületben készült összes homlokzati és belsőépítészeti üvegszerkezet tervezését, gyártását és komplett kivitelezését az OROSházaGLAS Kft végezte.

A megépített szerkezetek közül kiemelkedik a homlokzati üvegfal, mely helyenként 12 métert is meghaladó méretű üveg tartószerkezettel megtámasztott strukturális, osztás nélküli hőszigetelő üvegezéssel készült szerkezet. A legnagyobb üvegtábla 20 négyzetmétert meghaladó felületű és két tonna tömegű. A homlokzatépítésben ilyen méretű elemek alkalmazása rendkívül ritkának számít. A Zene Házán megépült szerkezet a maga műfajában a legnagyobb egybefüggő felületű, túlméretes üvegekből kivitelezett homlokzat.

– Szintén mérnöki bravúrnak számít az előadótermet és rendezvénytermet körbe ölelő tört vonalvezetésű üvegfal, mely függőleges bordaváz nélkül, kizárólag alul és felül vonal mentén profilba ültetett önhordó szerkezet, mely helyenként eléri a 11 méteres magasságot. Ezeken az üvegtábláknak a beltérben történő mozgatása és beépítése komoly felkészültséget és nagyfokú gépesítést igényelt – mutatott rá Pálfai Tamás.

A homlokzati és rendezvény, illetve előadóterem körüli kettős üvegfal, valamint a termekben elhelyezett, rozsdamentes acél feszítőművekre szerelt üveglamella rendszer biztosítja a termek különleges akusztikáját és azt a hangélményt, ami a szakemberek szerint kiemelkedő.

Az OROSházaGLAS Kft szakembereinek munkája nyomán készültek el az épület jellegét erősen meghatározó, ikonikus fénykutak, melyek jelentős része üveggel fedett, illetve a palást felületeken üveggel körbe vett. Itt a különleges geometria és extrém csomóponti kialakítások jelentettek mérnöki kihívást, melyekkel megbirkózva végül egy igazán esztétikus és beázásmentes szerkezet született.

– A Magyar Zene Házában megépült belsőépítészeti szerkezetek közül büszkék vagyunk a kizárólag alul befogott Shop üvegfalra, de kiemeljük a padlóba rejtett automatikával működő üveg nyílászárókat. Nagy odafigyeléssel, az elvárt minőségi követelményeknek megfelelően készültek el az emeleti üveg válaszfal rendszerek, az orsótérbe függesztett üveg installációk és megannyi beltéri üveg nyílászáró – árulta el az ügyvezető igazgató. – A 21. századi technika alkalmazása számunkra is elkerülhetetlen volt. A projekt tervezése során a legkorszerűbb 3D modellezés volt segítségünkre. Az üvegszerkezetek beépítése során pedig a különleges üvegbeépítő robotokat, üvegmanipulációs eszközöket és emelőgépeket használtunk, melyek célzottan a Zene Házára szabva, egyedi kialakítással lettek tervezve és gyártva – tette hozzá.

Az OROSházaGLAS Kft. mára Magyarország piacvezető üvegépítészettel foglalkozó vállalatává vált. Azzal, hogy részesei lehettünk egy ilyen extravagáns, világszerte várt és ismertté vált épület megalkotásában, azt igazolja, hogy képesek vagyunk a folyamatos innovációra – zárta gondolatait Pálfai Tamás ügyvezető.

Kiemelt fotó: OROSházaGLAS Kft.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.