- hirdetés -

Hogyan tudunk védekezni helyi fenntartható cselekvésekkel a globális problémákkal szemben? Erre a kérdésre keresték a választ március 17-én a Petőfi Művelődési Központban egy Klímatudatos Akciók – a közösségi fásítás tapasztalatai nevet viselő program keretében.

Különleges esemény helyszíne volt március 17-én a Petőfi Művelődési Központ, azon belül is a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, ahol ezúttal a közösségi fásításról tudhattak meg érdekességeket az érdeklődők. A rendezvényt az Europe Direct Békés szervezte, ahol Ulbert Zoltán a Hatvanezer Fa Egyesület elnöke mesélte el a mozgalom elmúlt években elért eredményeit.

A résztvevők így első kézből ismerhették meg, hogyan szerveződött és vált az ország legaktívabb faültető közösségévé a mozgalom és miért vonzó ma közösségben cselekedni.
– 2019-ben indultunk, akkor még csak lényegében egy fellángolás volt, kiírtuk az ötletet egy Facebook-csoportba. Nem sokra rá viszont jöttek a szakemberek, akik tudtak nekünk segíteni és rövid idő alatt a létszám is megnőtt, ma már majdnem 9 ezer tagot számlálunk, akik közül ezren már jöttek ki velünk fákat ültetni a különböző helyszínekre – ismertette a részleteket kérdésünkre Ulbert Zoltán.

A Városi Könyvtár adott otthont a rendezvénynek (Fotó: Horváth Bence)

Elmondta, 30 hektárnyi a közösségük által ültetett erdő van már, 7 kilométernyi újrafásított dűlő, egy 2 hektáros öregerdő projekt, valamint egy 12 hektáros vizes élőhely, melyet szeretnének is ebben a formájában megtartani, a madarak, vízi élőlények számára biztosítva a lehetőségeket. Legnagyobb projektjük egy Békéscsaba környékén, név szerint Kisréten történő ültetés volt, ahol 25 hektárnyi területen ültettek egy komplett erdőt.

– Az ilyen munkákat minden esetben erdészeti feltárás előzi meg. Ezután tájékoztatnak minket, hogy milyen őshonos fajokat lehet oda ültetni. Makkvetéssel indítunk és ezt a kis tölgyest elegyítjük utána más őshonos fákkal. Mindenki tudja, hogy kell a biodiverzitás, hiszen a mi megyénk úgymond a legkevésbé erdősült térség.

Ulbert Zoltán ismertette a részleteket (Fotó: Horváth Bence)

És egy ilyen erdőnek számos pozitív hatása lehet, amellett hogy megfogja a port, az élőlényeknek lakóhelyet teremt, befolyásolja a helyi klímát, valamint segít megőrizni a vizet is. A 30 hektár, amit elfásítottunk, olyan szántók voltak korábban, melyekben már talajélet sem nagyon volt – árulta el tevékenységük menetét az egyesület alapítója.

Hozzátette, a mostani rendezvényük célja az eddig elért eredmények, valamint jövőbeli terveik és céljaik bemutatása mellett a közösségépítés volt, elmesélni az érdeklődőknek, hogyan alakulhat ki egy klímatudatos közösség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.