- hirdetés -

Nem pihentek az ünnepi hosszú hétvégén a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) munkatársai. Folytatódott a lehalászás és a haltelepítés a szövetség vizeibe.

A szövetség minden évben tervszerűen végzi a haltelepítési munkálatokat. A legtöbb horgász kedvenc zsákmányát jelentő ponty telepítése a nagyméretű, 6-9 kilós pontyokkal kezdődött meg március elején. Ekkor 2200 kiló került a szövetség kezelésében lévő folyószakaszokba és egy holtágba. A beszerzési források függvényében az extra ponty telepítéseknek ez csak az idei kezdetét jelenti, a lehetőségek függvényében egész évben folytatják vízterületeik nagyobb pontyok általi állományerősítését. Az elmúlt évben a 4-6 kg, továbbá a 6-10 kg közötti korosztályt tekintve összesen 19.324 kilogrammot telepítettek.

Hamarosan az orosházi vizek egyikében úsznak (Fotó: Kinizsi HE.)

Második lépcsőben a horogérett, háromnyaras pontyokat halászták le a KHESZ Ecsegfalvi halgazdaságából és vittek belőle a szövetség szinte mindegyik vizébe. Az Orosházi Béke Homokbányába öt mázsa, a gyopárosi északi tóba öt mázsa és a déli tóba is öt mázsa ponty érkezett. Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője elmondta, ez csak a kezdet volt.

– Természetesen a tavasz, sőt az egész év folyamán folytatjuk a telepítéseket, addig a mennyiségig, amelyet a horgászok megszokhattak. Ezt a háromnyaras pontyra értem. Az egy-kétnyaras ponty, melyből szintén rendszeresen telepítünk, az olyan szinten hiánycikk, hogy nem hiszem, hogy a tavasz folyamán sikerül telepítenünk belőle. Bízom benne, hogy ragadozóból, illetve az egyéb őshonos fajokból – mint a keszegfélék – sikerül majd vásárolnunk és kihelyeznünk a szövetség által kezelt vizekbe – egészítette ki Nemes Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.