- hirdetés -

Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon – hangzott el a csütörtök esti kormányinfón. A kormány döntött arról, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron, a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak.

Valótlan hír volt, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, vagy a kormány nem ragaszkodik az árstophoz – fogalmazott Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök késő esti kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett. A négy árstop bevezetésével a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető legjobban meg tudják kímélni az embereket.

Új intézkedések

A benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyag-fogyasztás, ezért a kormány döntött arról, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Kivétel, hogy a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját – mondta a miniszter. A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyag-ellátás leállásáról. A rendelet csütörtökön 10 órakor már hatályba is lépett.

Hernádi Zsolt, a Mol-vezérigazgatója ismét megerősítette, hogy van elegendő finomítói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a megnövekedett forgalom 10 százalék volt pánikvásárlás, illetve 20 százalék a benzinturizmusból fakadt.

Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni. Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett megoldani, üzemanyag van elegendő. Éppen ezért kellett közbelépni – ismertette Hernádi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.