- hirdetés -

Más-más felekezetből érkeztek a különböző korosztályhoz tartozó tagok a Zombai utca 59. szám alá. Szerda délutánonként itt tartja alkalmait a helyi Bibliakör Bánkiné dr. Borbély Mária vezetésével. Nem Marika néni kezdeményezte a kör megalakulását, ő előbb csak helyet adott a szervező tagoknak találkozóikhoz, végül aztán mégis úgy hozta az élet, hogy teológus végzettségéből fakadóan ő került a kör élére.

– Ez nem egy tanóra, ahol én leadom az anyagot, itt közvetlenül beszélgetünk – szögezte le Bánkiné dr. Borbély Mária. – A tagok előre megkapják e-mailben az adott hét témájának kivonatát, így kérdésekkel, felvetődött gondolatokkal érkezhetnek meg a klubházba. A szívük indítja el őket otthonról, és néha azt mondják, nincs is kedvük hazamenni. A Biblia hatalmas irodalom, a Szentírásnak nem lehet úgy nekiesni, mint egy regénynek. Épp azért alakult meg a kör, hogy segítsen megérteni.

Bánkiné dr. Borbély Mária 55 évig állt a katedrán. A Bibliakör épp akkor vette kezdetét, amikor ő befejezte a tanítást. A lánya úgy fogalmazott, ez óvta meg őt a depressziótól.

– Itt azokat a háttér információkat is elmondhatom, amiket a diákoknak az iskolában nem lehetett. A mai találkozónkon az életszentség fogalma és jelentősége volt a téma, a szakirodalmat hozzá a Taizéi Közösség egyik tagjának, John testvérnek „Az életszentség kalandja” című munkája adta, benne a következő részletekkel:

„Sokunk számára talán úgy tűnik, hogy emberi gyengeségeink miatt az életszentség elérhetetlen.” „A Bibliában, az Ószövetségben és Újszövetségben egyaránt a legkülönbözőbb múltú és státuszú embereket találunk Isten kiválasztottai között.”

Ha Isten kiválasztott…

– Megfelelni az Isten követelményeinek nem egyenlő azzal, hogy hibátlannak kell lennünk. Vannak, akiket már születésük előtt kiválasztott Isten, ilyen volt Mária, Sámuel vagy Keresztelő Szent János, de olyanok is akadtak, akik átlagemberként élték az életüket, sőt tiltakoztak a kiválasztás ellen, de Istennek ellent végül úgysem mondhattak. A legfőbb vigasztalást az nyújthatja számunkra, hogy még az igazi gazemberekből is lehet szent. Itt van például Szent Ágoston, aki maga mondta, hogy életében az összes létező bűnt elkövette. Vagy gondoljunk Szent Pálra, aki előbb üldözte a keresztényeket, később mégis ő lett a kereszténység legbuzgóbb terjesztője – mondta Marika néni.

„Tehát a szóban forgó „tökéletesség” nem a hibák teljes hiányát jelenti. A titka az a szeretet, amely arra is képes, hogy azokat is magához vonzza, akik nem tudnak viszont szeretni. Vagyis a keresztény szeretet mindig magában foglalja a megbocsátást is” – zárul John testvér írása.

– Nekem az tetszik a leginkább a Bibliakörben, hogy nem kifejezetten teológiai tételekkel foglalkozunk, hanem helyette a hétköznapi életből említünk meg olyan helyzeteket, amelyek rámutatnak valamely hitigazságra. A gyakorlati élettel nagyon szoros összefüggésben vannak a beszélgetések. Ez nem egy elméleti okfejtés vagy előadás, vagyis egyáltalán nem száraz, helyette inkább interaktív és emberközeli.

A tagok minden alkalommal imával kezdik a találkozót. A szerdai 60 perces közös beszélgetés után mind, egyöntetűen úgy nyilatkoztak, ma is feltöltődve indulnak haza. Erőt merítenek a Bibliából, Marika néni szavaiból és egymásból. Keresik a reménységet a jóra, a biztatást, hogy ebben a mai világban jobb dolgok is történnek azoknál, mint amiket a hírekben látunk.

A kellemes találkozót a klubvezető teája koronázza meg minden alkalommal. Marika néni Oroszországban tanult meg teafőzés tudományát, amelynek titka két dologban rejlik: egy, hogy öt percnél tovább sosem hagyja a filtert a forró vízben, kettő pedig, hogy szárított gyümölcsdarabokkal teszi még intenzívebbé az ízélményt. A mély beszélgetések mellett ez teszi vonzóvá a Bibliakört.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.