- hirdetés -

A református iskola elől ma délelőtt szállították el azokat az adományokat, amelyeket a kárpátaljai menekültek számára ajánlottak fel a gyerekek szülei és az intézmény munkaközössége.

– A Tiszántúli Református Egyházkerület adománygyűjtő kampányában vettünk részt, az eddig összegyűlt tartós élelmiszerekkel megtelt egy pick-up csomagtartója és a hozzá csatolt utánfutó is. Mindezt Zsadányba, az esperesi székhelyre szállítják most el, ahonnan hamarosan továbbítják a csomagokat a határ menti településekre – tájékoztatott Szalkay Róbert református lelkész.

A lelkész hozzátette, a gyerekek lelkesen segítettek a gyűjtésben és a pakolásban is. Foglalkoztatja őket a háború, vannak, akik szoronganak is miatta. Az iskolában beszélgetésekkel próbálják feloldani a diákokban kialakult félelmeket.

– A legfontosabb, hogy imádkozzunk a békéért, a háború lezárulásáért, a kárpáraljai magyarok megmaradásáért. Az élelmiszer-adományokat folyamatosan várjuk az iskolában, két számlaszámon pedig a pénzadományokat gyűjtjük. A következő adag tartósélelmiszer-felajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálatnak juttatjuk majd el, ők továbbítják azokat oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – tette hozzá Szalkay Róbert.

Víghné Pintér Lilla, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója meghatódva nézte a nagy munka közben a gyerekeket.

– Első szóra segítettek most is a szülők és gyerekek, ebben a tanévben már harmadjára. A karácsonyi gyűjtésünk előtt az egyik diák testvérpárunk családjának lett szüksége hirtelen támogatásra, leégett a melléképületük, és vele együtt a házuk tetőszerkezete is lángra kapott, így a gyerekek szobája is odalett. Akkor is óriási volt az összefogás az iskolában, és ezt tapasztalhatjuk most is. Beszélünk az iskolában a háborúról, rádiós adásunk is volt már az orosz-ukrán helyzetről, és azt látjuk, hogy mind együttérzéssel fordulnak a menekülni kényszerülők felé.

Az igazgatónő felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a gyerekek már többet éltek meg, mint a legtöbb felnőtt korú ember. Megélték a koronavírust és most itt van a szomszédban a háború is. Vigyázni kell a lelkükre, az idegrendszerükre, hogy aki gyengébb, érzékenyebb, nehogy összeomoljon.

Fotók: Orosházi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.