- hirdetés -

A koronavírus-járvány ötödik hullámának visszahúzódásával március 7-től kivezetik a pandémiás korlátozások többségét. Több helyen, így például a boltokban, bevásárlóközpontokban vagy éppen a tömegközlekedési eszközökön sem kötelező már a maszk viselése.

A kormány úgy döntött, március 7-től, azaz hétfőtől kivezeti a pandémiás korlátozások többségét.

A maszkviselési kötelezettség így megszűnt a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és bevásárlóközpontokban, postákon és ügyfélszolgálatokon, színházakban, mozikban, múzeumokban, sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kötelező viselniük a munkájuk során.

Ezen kívül a mai naptól megszűnik minden olyan korlátozás, ami védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, sportrendezvényekre, kulturális rendezvényekre sem kellenek már a védettségi kártyák, illetve a zenés-táncos rendezvényeken vagy az 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri eseményeken sem.

Feloldják az ország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat, viszont a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak. Az oltás felvétele az egészségügyi és szociális dolgozóktól továbbra is elvárt, csakúgy mint a honvédelemben, a közigazgatás többi területén azonban feloldották ezt a kötelezettséget.

A boltokban már nem kötelező a maszk viselése (Fotó: Horváth Bence)

Hétfőn az Élésker Kft. piactéri boltjában jártunk, ahol a boltvezetőt és a vásárlókat kérdeztük meg arról, mit szólnak a maszkviselési kötelezettség eltörléséhez.

– Nagyon nagy könnyebbség számunkra, hogy most már nem kell, a bolttérben ugye folyamatosan rajtunk volt, a vevőkkel való kommunikáció is sokkal nehezebb volt ebben az időszakban. Most már jobb, hiszen végre megismerjük újra mindenkinek az arcát és látszik, hogy a vásárlók számára is nagy könnyebbség. Bízunk benne, hogy most már tartósan így marad – árulta el Süle Piroska, boltvezető.

A vásárlók közül egy férfi elárulta, bár hallott a szabályok eltörléséről, ő még most is hordja, elővigyázatosságból. Verasztó Ervinné elmondta, számára szintén nagy könnyebbség, hiszen nehezen kapott levegőt a maszk alatt, így örömmel fogadta, hogy most már nem kötelező. Szelezsán Jánosnénak nem okozott gondot a maszkviselés, bízik benne, hogy már nem fog visszatérni, mint ahogy a járványhelyzet sem fordul már a későbbiekben súlyosabbra.

Kevésbé tisztázott a kórházak vagy éppen az idősotthonok helyzete, így megkérdeztük az orosházi intézményeket, náluk milyen szabályok vannak érvényben. A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben ismét lehet látogatni a betegeket (hétfő-péntek: 14-16 óra között, szombat, vasárnap, ünnepnapok: 10-12 és 14-16 órák között). Pár nappal korábban, március 4-től feloldották a látogatási tilalmat a fertőzéssel nem érintett osztályokon.

A maszk viselése viszont a kórház és a szakrendelő teljes területén kötelező.

Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője elárulta, a maszkhasználat az idősotthonokban is érvényben marad, illetve továbbra is csak egészségesen léphetnek be a látogatók, akiknek így az érkezést követően ugyanúgy túl kell esniük kézfertőtlenítésen vagy lázmérésen.

Van, aki még elővigyázatosságból hordja, de sokan örömmel vették tudomásul a maszkviselés eltörlését (Fotó: Horváth Bence)

– Ha valaki izolációs szobába kerül, természetesen nem látogatható. Az eddigi szabályokon, korlátozásokon viszont a holnapi naptól kezdve lazítunk, így nem csak 20 percre jöhetnek látogatóba a vendégek, valamint nem kell már hozzá előzetes bejelentkezés. A normál látogatási időben, aki szeretne, az jöhet – tette hozzá.

Speciális helyzet az óvodáké. Németh Gabriella, Orosháza Város Önkormányzat Napköziotthonos Óvodájának intézményvezetője elmondta, a gyerekeknek és a dolgozóknak eddig sem volt kötelező a maszkviselés. A szülők eddig nem léptek be az intézménybe, ami egyelőre nem változott. Hozzátette, ezzel kapcsolatban még egyeztetnek és várhatóan március 15-ét követően közlik a szülőkkel, családtagokkal.
– A folyosók kicsik, nem akarjuk a nagyobb zsúfoltságot, a betegségek függvényében gondoljuk majd újra – árulta el.

A kormány az enyhítések mellett továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a házi orvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is lehetséges. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva áll, márciusban is minden héten lesznek oltási akciónapok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.