- hirdetés -

Az Orosháza és Térsége Gazdakör által megteremtett Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny tavaly a pandémia áldozata lett, de a rendezők nem feledkeztek meg az orosháziak egyik kedvenc tél végi programjáról.

A rendezvény, amely az évek alatt fesztivállá nőtte ki magát, ezúttal új helyszínt talált. A régebben megszokott piaci fesztiválsátor helyett az Eötvös-teret foglalta el. A csarnokban már kora reggel nagy volt a nyüzsgés, tizenöt kolbászgyúró csapat készítette a versenyre díszasztalát, a vendéglátósok hagyományos disznóvágási ételekkel készültek.

A csapatok közt megtalálhattuk a polgármesteri hivatal gárdáját, az önkormányzat csapatát, több régebbi győztes csapatot, például a Rákóczitelepi Bölléreket. A két méltán híres kolbászklub – az orosházi és a csabai – is képviseltette magát, környékbeliek is szép számmal érkeztek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés a határon túlról. Sajnos a kialakult helyzet miatt a kárpátaljai gazdák nem tudtak jönni, de érkezett több csapat Erdélyből, sőt Horvátországból is.

Nyolc óra után startolt el hivatalosan a verseny. Brlázs Róbert a gazdakör elnöke mutatta be a kolbászgyúró verseny zsűrijét – melynek elnöke ezúttal is dr. Miskucza Mária volt – majd egy jelképes gongszóval indította útjára a programok sokaságát. Megérkezett az Orosházi Fúvószenekar, majd rövidesen kezdetét vette az ünnepélyes megnyitó.

Erdős Norbert államtitkár köszöntötte a jelenlevőket, megköszönve a lehetőséget, hogy itt lehet a rendezvényen. – A jó minőségű, egészséges, biztonságos magyar termékek előállítóiról is szól ez a nap. Államtitkárságunk is azért dolgozik, hogy ezeket állítsuk példaként, adjunk nekik teret. A fogyasztói kultúra sokat változott, a boltokban is előszeretettel keresik ezeket a magyar portékákat. Mert tisztában vannak azzal, hogy ilyen hozzáállással segítik a magyar gazdákat és a magyar gazdaságot – emelte ki. Dr. Takács Árpád kormánymegbízott külön köszönetét fejezte ki a határon túli küldöttségeknek és a legek városának nevezte Orosházát.
Orosháza a megye egyik legrégebbi települése, a két világháború között a legnagyobb magyar falu, a legiparosodottabb város, a legjobban működő gazdakörrel – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a rendezvény tisztelgés elődeink előtt és üzenet a jövőnek, hogy meg kell őrizni értékeinket. A 15. alkalommal megrendezett Hagyományok-Ízek Versenyt hivatalosan a gazdakör elnöke, Brlázs Róbert nyitotta meg. Ekkorra már megtelt a csarnok, sorjáznak a programok. Kihirdették a legszebb asztal díjazottjait, az iskola éttermében pedig még ezekben a percekben is zajlik a pálinkák versenyének eredményhirdetése. A csarnok mellett Molnár Imre hentesmester és csapata vágott disznót. Aki még nem látott ilyet, betekinthetett a pörzsölés, mosás, bontás, rejtelmeibe, aki pedig vett már részt jó kis házi disznóvágáson, az nosztalgiázhatott egyet.

A színpadi programokat az Orosházi Mazsorett és Tánccsoport Egyesület kezdte meg, jelezve hogy a gasztronómiai élmények mellett a kulturális programok is emlékezetesek lesznek. A mazsorettek után a Csengettyű, a Kisharang és a Harangos Néptáncegyüttes műsora, táncosai arattak zajos sikert a csarnok színpadán. A néptáncot követően műfajt váltottunk és a Candy Dance Crew táncosainak tapsolhattunk.

Közben – ebédidő lévén – fogytak a disznótoros és egyéb finomságok. A jó ebédhez a Barátok közt sorozatból is jól ismert Tihanyi-Tóth Csaba és csapata szolgáltatta a nótát. Mint mondta, erre, a mai alkalomra autentikus magyar nótákkal készültek.
– A közönség szemmel láthatóan jól érezte magát és ha a közönség jól érzi magát, akkor mi is jól vagyunk a színpadon. Ez a mai napon szépen működött – tette hozzá a művész.

Ezután ismét egy merész stílusváltás következett, a ReDance Hip-Hop Crew ifjú táncosai foglalták el a színpadot. Mint ahogy az ezt megelőző Hagyományok-Ízek Versenyeken megfigyelhettük, ahogy változott a műfaj a színpadon, úgy változott a színpad előtt álló, szórakozó közönség összetétele. Bódi Csabi nevét mindenki ismeri, aki otthon van a mulatós zene világában, ő szintén színpadra lépett az Eötvös-csarnokban.

Ezúttal sem okozott csalódást a mulatós zene rajongóinak. Még meg is énekeltette, táncoltatta a közönséget, néhányukat a színpadon is. Hatalmas hangulat uralkodott a csarnokban. A mulatós végeztével pillanatra megszakadt a fellépők sora, hisz „felszállt a fehér füst” és a kolbászgyúró csapatok versenyének zsűrije érkezett kihirdetni a délelőtti produkciók eredményeit. A díjazottak az Agrárminisztérium államtitkárától, Erdős Norberttől vehették át díjaikat.

A zsűrielnök, dr. Miskucza Mária rövid általános értékelője után elsőként a verseny különdíjasai vehették át jutalmukat és szoríthattak kezet az államtitkárral, majd következtek a helyezettek. Az orosházi indulók közül a legelőkelőbb helyen a Határőr Nyugdíjasok Egyesülete végzett, akik a második helyet érdemelték ki termékükkel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Csabai Kolbászklub, az elsőt pedig a Pusztakeresztúri Gazdakör csapata foglalta el.

Az eredményhirdetés után a délután ceremónia mestere Gógán Norbi szórakoztatta a Neotonra váró publikumot egy kis retro diszkóval, miközben a szervezők pillanatok alatt eltüntették az asztalokat és a hullámpapír padlóborítást. A következő percekben pedig már ismét „fullos” volt a csarnok, a küzdőteret és a lelátókat egyaránt beleértve. A színpadra a Neoton sztárjai érkeztek, majd hangzottak el az öttől százöt évesekig mindenki által ismert és dúdolt slágerek, a 220 felett, a Montecarlo, és a többiek. Hatalmas volt a buli, méltó befejezéseként a remekül sikerült napnak, a XV. Orosházi Hagyományok-Ízek Versenynek.

Vasárnap dél után egy rövid videós írásunkban foglaljuk össze a mai nap eseményeit, hétfőn pedig a XV. Hagyományok-Ízek Verseny valamennyi eredményét összefoglalva tesszük közzé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.