- hirdetés -

Az Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny idén több új megmérettetéssel bővült. Ezek egyike az Innovatív Termék díj, melyet ebben az évben ítéltek oda először. Az erre a díjra és megtisztelő címre pályázó termékeket bírálták szombat délután az Alföld Gyöngye Hotel éttermében.

Mint Vincze Attila, az Orosháza és Térsége Gazdakör kézműves és kistermelő tagozatának elnöke elmondta, innovatív lehet egy termék, ha új ízt, formát, tartalmat hordoz, de akkor is, ha egy tradicionális orosházi terméket gondol újra, éleszt újjá. Az innováció lehet egy technológiai újítás is.

Sajtok és kenyerek is voltak a bírált termékek között (Fotó: Nagy Kristóf)

A tizenhat bírálatra váró orosházi termék közt voltak kenyerek, sajtok, lekvárok, szószok, krémek, de még fagylalt is. A zsűri egy társadalmi és egy szakmai szekcióból állt. A társadalmi szekciót erősítette Zalai Mihály, a Békés Vármegye Közgyűlése elnöke, Dávid Zoltán polgármester, Oravecz Nóra alpolgármester, a szakmai szekcióban pedig élelmiszer mérnökök, szakácsok, étteremvezetők foglaltak helyet.

– A kistermelők egy újabb arcukat mutatják meg. Nagyon örülök, hogy ennyi orosházi vállalkozott, hogy a gondolatot ízbe öntse és meg is méresse magát. Azt gondolom, hogy ezeknek az innovatív termékeknek köszönhetően még több orosházi kistermelő, kézműves termékei kerülhetnek az üzletek polcaira, amivel mi, vásárlók járunk legjobban, hisz ellenőrzött kiváló minőséget kapunk, bármelyiket választjuk, és az sem mellékes, hogy vásárlásunkkal az orosházi vállalkozókat segítjük – mondta el a bírálat megkezdése előtt a polgármester.

Munkában a zsűri (Fotó: Nagy Kristóf)

A termékek nem egymással versengtek, hisz nem lehet összehasonlítani pl. egy kenyeret egy birsalmasajttal, vagy egy chili krémet egy fagyival. Az ítészek a színt, az ízt, az illatot, a textúrát, az összbenyomást, harmóniát értékelték, valamint a termék innovatív voltát. Születtek arany, ezüst és bronz minősítések.

A bírálók elé elsőként egy fagylalt került, amelyben Ficsor Zoltán mestercukrász Musztafa Szuli bácsi grillázs süteményét gondolta újra és készítette el fagyiból.

Hogy kapott-e Innovatív Termék díjat a fagyi, vagy sem, illetve, hogy mely termékek csomagolásán lesz látható az elismerő cím, az a Hagyományok-Ízek Versenyen, március 9-én derül ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.