- hirdetés -

Az elmúlt napokban több földlabdás gömbkőrist is elültettek az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai a Tó utcában a már kiöregedett fák és bokrok helyett. Hamarosan 10 oszlopos díszkörtefával a ballagók fasorát is kialakítják a területen.

– A teniszpálya környékén eltávolítottuk azokat a bokrokat és kiöregedett fákat, melyek invazív módon, magról kelve nőttek ki az évek alatt, sok esetben egymást is akadályozva a normál fejlődésben. A kivágott bokrokat és fákat gyökerestől szedtük ki a földből, főleg borókát és bodzát – nyilatkozta Benkő Ferenc.

Elmondta, ezt követően csapadékelvezető árkokat nyitottak a terület vízelvezetésének biztosítása érdekében. Ezzel egy időben feltöltötték a Tó utca temető felőli oldalán lévő gödröket és talajegyenlőtlenségeket, a teniszpálya körül pedig beállították a talajszintet annak érdekében, hogy a lehulló nagy mennyiségű csapadék ne árassza el a salakos pályákat.

A Zöld Város Programban 15 darab földlabdás gömbkőrist szereztek be, melyből 13-at már szakszerűen elültettek, kikarózva, dréncsővel ellátva. Egy fát azonban a földből kitépve valaki már az első éjszaka eltulajdonított. A gyökerestől kicsavart és ellopott fa végül március 2-án visszakerült a Tó utcára, az illető valószínűleg fogta és visszadobta az árokba.

Az egyik fát ellopta valaki, később az árokba helyezte vissza (Fotó: Horváth Bence)

Benkő Ferenc hozzátette, hagyományteremtő szándékkal hamarosan a teniszpálya öltöző felőli részen kialakítják a ballagók fasorát, mely mind az általános iskolák, mind a középiskolák végzős osztályait érintené. Erről február 16-án, első 2022-es ülésén tárgyalt az Orosházi Oktatási Kerekasztal. Akkor a Tó utcára esett a választás, de a későbbiekben is keresnek helyszíneket a kezdeményezés megvalósításához.

– Ennek keretében 10 darab oszlopos díszkörtefát fogunk még ebben a hónapban elültetni, emléket állítva a város oktatási intézményeiben ebben az évben elballagó diákoknak – tette hozzá a vezérigazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.