- hirdetés -

Ha már két tanítási nyelvű iskola a refi, akkor nemcsak az idegen nyelv oktatására, hanem az angolszász hagyományok ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek az intézményben. Így volt ez a mai palacsinta-napon is. Angliában a farsangi időszak utolsó napját nevezik Pancake Day-nek, amit ugyanolyan nagy örömmel ünnepelnek a gyerekek Orosházán is, mint Londonban, Birminghamben, vagy épp Liverpoolban.

Azok a diákok, akik figyelték a naptárat, már reggel, megérkezésükkor tudhatták, milyen finom lesz a tízóraijuk. A többieknek viszont nagy meglepetés volt ez a mai nap.

– Ami az angolszász országokban Pancake Day, az nálunk Magyarországon húshagyó kedd – mesélte Gulyás Katalin, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanítója, az angol munkaközösség-vezetője. – Évekre visszamenőleg nagy hagyománya van iskolánkban a palacsinta-napnak. A mai napot egy rádiós műsorral kezdtük, amelyben ismertettük az ünnepnaphoz kapcsolódó hagyományokat, először magyarul, majd az egyik Amerikából érkező angol nyelvi lektorunknak köszönhetően angolul is elhangzottak a legfontosabb tudnivalók. A témához kapcsolódva mondókákat, dalokat tanultunk, a gyerekek játékos feladatok teljesítése közben kerültek még közelebb az angolszász kultúrához. Angliában szokás ilyenkor a palacsintadobálás és a palacsintafutás, a mi diákjaink is kipróbálhatták ezeket, csak épp nem igazi palacsintával, hanem kartonból készülttel.

Egy boldog osztály (Fotó: Harsányi Eszter, református iskola)

Nem sokkal később, tízóraikor igazi palacsinta kerül az asztalokra, szám szerint hatszázhúsz. Nem csoda, hogy ez a gyerekek egyik kedvenc napja.

Több angolszász ünnepet is megismerhetnek a gyerekek

Miért pont palacsintát esznek hamvazószerda előtt az angolok? Mert bizony ezután jön a 40 napos böjt, mikor is megtagadják magunktól a finomságokat, a földi élvezeteket, hogy húsvétra testben és lélekben is megújulhassunk. A palacsinta-napon viszont még utoljára ehetnek egy jót.

Nemcsak a Pancake Day-t tartják meg évről-évre az orosházi református iskolában az angolszász ünnepek közül. Hamarosan itt lesz Szent Patrik napja is, március 17-én Írország egyik védőszentje tiszteletére ismét különleges programokkal készülnek a gyerekeknek az intézményben, ahol valóban nagyon fontosnak tartják az angolszász kultúra megismertetését.

Kiemelt kép: Harsányi Eszter, református iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.