- hirdetés -

Mihály Fanni táncsicsista diák azt mondta a Tóth Péter Lóránt által tartott Radnóti előadás után, hogy ha hazamegy, első dolga lesz, hogy elmondja az otthoniaknak, mennyi érdekességet tudott meg ma a magyar irodalom egyik legkiválóbb alakjáról. Nemcsak rá volt ekkora hatással a Versvándor orosházi látogatása, a diákok mellett a magyar szakos pedagógusok is nagy érdeklődéssel hallgatták a tragikus sorsú géniusz történetét, és Tóth Péter Lóránt 850 kilométeres tiszteletútjának élményeit, nehézségeit.

A munkásságáért többek között Pro Cultura Hungarica, Trefort Ágoston és Radnóti-díjjal kitüntetett Versvándor nagy hatást gyakorolt orosházi közönségére. A hétfői Lélek vagyok, élni szeretnék! című rendhagyó irodalomórával még közelebb hozta a megjelenteket a hazaszerető, a borzalmak közt is a szépet és a reményt meglelni képes Radnóti költészetéhez, a költő személyéhez.

Az érdeklődő közönség előtt (Fotó: Horváth Bence)

– Ez egy olyan történet, amely mindenkit megragad, felnőtteket és diákokat egyaránt. Nagyon szerencsének tartom magam, hogy ezzel foglalkozhatok.

– A versek, a költészet gyerekkorom óta része az életemnek, aztán elmentem a sport irányába, de 2015-ben visszataláltam az irodalomhoz, azóta járom előadásaimmal a Kárpát-medencét. Orosháza a 517. település, ahová közülük az egyiket, a Radnótiról szólót elhozhattam. Radnóti mellett József Attila életével, Arany és Petőfi barátságának történetével, az 1956-os forradalommal, valamint Szent László legendájával járom a vidéket – mesélte a Versvándor.

A zászló, amely végigkísérte az úton (Fotó: Horváth Bence)

Tóth Péter Lóránt a február 28-ai előadása során mesélt a diákoknak a Radnóti nyomában című dokumentumfilmről is, amely az általa 2019 őszén megtett 850 kilométert örökíti meg. A lélek útja címet viselő úton a Versvándor az Erőltetett menet útvonalát járta végig, azt az utat, amelyet egykoron Radnóti Miklós is megtett. A közép-szerbiai Bortól a nyugat-dunántúli Abdáig ment, az út során rengeteg emberrel találkozott, akikkel beszélgetett Radnótiról, a verseiről, és több helyen meg is emlékeztek a híres költőről. Radnóti születésének 110. és halálának 75. évfordulója előtti sajátos főhajtás volt ez.

A Radnóti nyomában című egész estés film megosztott első helyezést ért el az MTVA által szervezett Kós Károly Televíziós és Rádiós szemlén. Több száz pályamunka közül választották ki ezt az alkotást.

A Versvándort útján végigkísérték a Pannon RTV munkatársai, Herczeg Zsolt és Szalai Adrián, valamint Lukács Attila operatőr is, akik az erőltetett menet huszonnégy napján folyamatosan forgattak. Az ő fantasztikus munkájuknak, majd egy zseniális rendezésnek köszönhetőn ért el ekkora sikert a végeredmény. A vágást és az utómunkálatokat Horváth Inesz végezte el. A táncsicsista diákok is láthattak néhány jelenetet a filmből, amely az út szépsége mellett annak nehézségeit is bemutatja.

A helyi szervezőkkel (Fotó: Horváth Bence)

Mihály Fanni táncsicsista diák azt mondja, őt az egész előadás nagyon megragadta. Már régóta csodálja Radnóti költészetét, igyekezett korábban is utána olvasni a költő életének, benne az Erőltetett menetnek, mégis rengeteg új információval gazdagodott ma. Árus Balázs is hasonlóan érzett az előadás után.

– Teljesen bele tudtunk helyezkedni a költő helyzetébe, valamennyien átéltük most azt, amit annak idején Radnóti is átélhetett. Remélem, lesz még ilyen előadás a gimnáziumban. Az egy dolog, hogy most többen azt érezzük, tenni akarunk valamit egy szebb világért, de ha többször is felhívnák a figyelmünket arra, hogy a világ sorsa rajtunk is múlik, talán még többet próbálnánk meg tenni egy jobb jövőért.

Az előadás a Határtalanul! program részeként a Magyarság Háza együttműködésével valósult meg az intézményben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.