- hirdetés -

A múlt hét folyamán Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezzel elkezdődött a háború egy szomszédos országban. Az orosháziakat kérdeztük arról, mennyire viseli meg őket a két ország közötti konfliktus, és félnek-e a kialakult helyzettől?

Tömegek kezdtek menekülni Ukrajnából a háború miatt, többek között Magyarország felé is. Segítségükre országosan rengetegen megmozdultak, Orosházán elsőként Dávid Zoltán polgármester reagált az eseményekre, és a polgármesteri hivatal udvarában gyűjtést szerveznek a háború elől menekülőknek. Hétfő délelőtt arról kérdeztük Orosházán az utca emberét, mennyire tart a kialakult helyzettől?

“Az én korosztályom retteg tőle, sok mindent átéltünk”

Aggodalmának adott hangot Szemenyei Ervinné, az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban. Az átélt tapasztalatok alapján elmondta, hogy retteg a háború gondolatától. Főleg az anyagi következményeket emelte ki.

– Mindent elvettek a szüleimtől, ez mind a háború következménye, és természetes, hogy rettegek tőle. Nagyon sajnálom őket. Az én korosztályom nagyon retteg a háborútól, sok mindent átéltünk.

“Elgondolkodik az ember, hogy mit csinálna?”

Tohai Tímea nem fél, de a látottak alapján elgondolkodik azon, hogy hasonló helyzetben mit tenne egy kisgyerekkel a karjában?

–Belegondolva abba, ha most el kéne menni a gyerekkel…hova? Merre induljunk, mit csináljunk? Azért elgondolkodik az ember, de félni nem félek. Hátha most már megoldódik. Szerintem itt senki nem tud semmi biztosat mondani. A mindennapokat nem befolyásolja, de azért ott van a gondolatainkban.

“Bízok benne, hogy nem lesz komolyabb”

Bárány János egyelőre nem fél, próbál az események mögé látni, és bízik abban, hogy a két ország meg tud állapodni. Interjúnk időpontjában, 10 óra után, a belarusz határ mellett zajlott éppen az orosz-ukrán béketárgyalás.

– Bízom benne, hogy valamilyen egyezség lesz, és nem lesz ebből komolyabb dolog. Úgy értve komolyabb, hogy nem terjed tovább a háború, hanem megáll – mondta.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.