- hirdetés -

Váratlan támadás érte Izraelt október 7-én reggel. Az Orosházáról Izraelbe költöző Berger Gabriellának és lányának szerencséje volt, ők éppen hazautaztak egy családi eseményre, mielőtt az első rakétákat kilőtték. Az ellenséges offenzíva során több mint 1300 ember meghalt, 3400-an megsérültek és több embert túszul ejtettek. A támadásra Izrael is válaszolt, majd kijelentette, hivatalosan is háborúban állnak a Hamásszal.

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom, vagyis a Hamász – a gázai övezet palesztin vezetői – több ezer rakétát lőtt ki október 7-én Izrael területére. Ezután, a határt átlépve támadást indítottak a katonai bázisok és az izraeli közösségek ellen, beleértve egy zenei fesztivált, ahol 260 embert mészároltak le. Berger Gabriella és négy éves lánya már csak Székesfehérvárról értesültek az esetről, hiszen pár nappal az első rakéták kilövése előtt hazautaztak egy családi ünnepség miatt.

– Még húsz éves koromban költöztem ki Izraelbe, most is ott élem mindennapjaimat az élettársammal és négyéves kislányommal. Székesfehérváron voltunk épp családlátogatóban. A nővérem 50. születésnapját ünnepeltük, amikor először hallottuk mi történt otthon – mondta Gabriella. – Mivel nem tudni, hogy hogyan alakul majd a helyzet, ezért meghosszabbítottuk az itt maradásunkat, így a lányomat is megóvhatom az ottani feszültségtől. Ez egy elég szélsőséges helyzet, számítunk rá, hogy erőteljes válaszokat adnak majd – tette hozzá.

Fotó: pixabay.com

Gabriella és családja egyébként eleinte Tel-Avivban éltek, jelenleg pedig egy Rehovot nevű városban laknak, amely mindössze 1-2 órányira van a gázai övezettől. Az orosházi születésű nő mindennap követi a híreket, hiszen élettársa még Izraelben van a családjával.

– A férjem valószínűleg utánunk jön majd, addig pedig mindennap többször beszélünk. Szerencsére a cég ahol dolgozom rugalmas, így a munkát innen is tudom folytatni. Elég feszült a helyzet, mindenki aggódik, várja, hogy mi fog történni a következő pillanatban. Jelenleg nincs tanítás és mindent leállítottak. A helyiek azt mondják, mióta az ország létrejött még nem volt ilyen. Persze már összetűzések eddig is történtek, évente mindig volt valami, de általában gyorsan lement és a civileket nem érintette – mondta az édesanya.

Fotó: pixabay.com

A legfrissebb hírek szerint a légitámadások továbbra is folytatódnak. Több légitársaság függesztette fel járatait Budapest és Tel-Aviv között. – A terv az, hogy megvárjuk, míg jobb lesz a helyzet legalább annyira, hogy biztonságban vissza tudjunk menni. Az biztos, hogy ez a mostani támadás elfogadhatatlan, az agresszió ezen formáját remélem a többi országnak soha nem kell megtapasztalnia – emelte ki Gabriella.

A kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy a magyar állampolgárokat kimenekítse az érintett területről. Gabriella is aggódik, hiszen magyar ismerősei közül többen maradtak ott, csakúgy, mint az izraeli barátai, éppen ezért reméli, pár héten belül normalizálódik a helyzet.

Kiemelt kép: unsplash.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.