- hirdetés -

A világ lélegzetvisszafojtva figyeli, mi lesz az orosz-ukrán konfliktus vége. Így tesz Gorondi Péter és felesége is, akik Orosházáról követik Kárpátalján élő rokonaik, barátaik sorsát.

Negyedik napja tombol a háború Ukrajnában, az orosz csapatok a legújabb hírek szerint már körbevették Kijevet és több stratégiailag fontos pontot és nagyvárost is elfoglaltak. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint több mint 160 ezer ember hagyta el lakhelyét, akik közül 116 ezren valamelyik szomszédos országba menekültek a tankok, rakéták és a harcok elől. Magyarországra csütörtöktől szombat éjfélig több mint 62 ezren érkeztek. A kárpátaljai származású, de 36 éve Orosházán élő Gorondi Péter és felesége, Natália rokonai egyelőre még kivárnak.

– Tíz éves voltam, amikor eljöttem Kárpátaljáról, a feleségem pedig 20. A párom édesanyja, testvérei és barátai, illetve az én mostohatestvéreim a mai napig Ukrajnában élnek. Kaotikus állapotok vannak, de telefonon igyekszünk tartani a kapcsolatot velük. Kárpátalján még nincsenek harcok, de természetesen aggódunk értük. Felajánlottuk, hogy hozzánk jöhetnek, de egyelőre a maradnak. Igyekszünk mindenben segíteni nekik, ha kell magam megyek értük a határra – nyilatkozta.

Péter elmondta, hogy már pénteken elkezdték a kárpátaljai iskolákat, óvodákat, sportcsarnokokat úgy kialakítani, hogy alkalmas legyen Ukrajna keleti feléről érkező emberek elszállásolására is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet vége a háborúnak, de az már biztos, hogy hétfőn reggel a felek tárgyalásokat folytatnak majd az ukrán-fehérorosz határon. Gorondi Péter úgy gondolja, hogy a mostani konfliktus a világ egyik országának sem lehet jó. A legjobb és az ésszerű döntés az lenne, ha a felek a békét választanák.

Orosháza is segít

Az önkormányzat gyűjtést hirdet: a Polgármesteri Hivatal udvarán hétfőtől csütörtökig 15 és 17 óra között várja az önkormányzat a felajánlásokat. Amire jelen helyzetben elsősorban szükség van: konzervek, víz, bébiétel, pelenka és törlőkendő, alapvető higiéniai termékek, állateledel, takarók, láz- és fájdalomcsillapítók (gyermek és felnőtt).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.