- hirdetés -

Az Orosházi Oktatási Kerekasztal február 16-ai ülésén a Fenntarthatóság az iskolákban címet viselő napirendi témáról is tárgyaltak a megjelentek. Az orosházi iskolák vezetőit arra kértük, mutassák be, hogyan valósul meg intézményükben a környezettudatos szemlélet és magatartás.

A Székács Evangélikus Iskola 2012-ben nyerte el első alkalommal az Ökoiskola címet, majd ezt több éven keresztül meg is őrizte, így 2019-ben az Örökös Ökoiskola cím birtokosává vált.

– Iskolánk minden évben regisztrál a Fenntarthatósági Témahétre Koczka Istvánné pedagógus vezetésével – mesélte Nagy Róbert igazgató. – Minden októberben részt veszünk a 72 óra kompromisszum nélkül eseményen, ilyenkor a legtöbb osztályunk valamilyen közhasznú tevékenységet végez, ezek nagyobbrészt a fenntarthatósághoz köthetők. Rendszeresen megemlékezünk a Víz Világnapjáról és a Föld Napjáról, illetve szervezünk papír- valamint kupakgyűjtést is Fazekasné Jankov Ildikó DÖK-segítő tanár közreműködésével.

Tavaszi munkálatok az evangélikus templom kertjében (Archív fotó: Horváth Bence)

Tavaly októberben az iskola teljes gimnáziumi közössége részt vett a Magyarországi Evangélikus Egyház által szervezett teremtésvédelmi roadshow-n, amely a teremtett világ védelme, megóvása kapcsán igyekezett elgondolkodtatni a fiatalokat. Az 5. és 9. évfolyamosok minden ősszel kirándulást tesznek a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkba.

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2021. szeptember 1-jén vált ökoiskolává.

– Egész évben folyamatosan szervezünk tanórán kívüli programokat, szakköröket a gyerekeknek a környezettudatosság jegyében – mondta el Víghné Pintér Lilla igazgató. – Facsemetéket ültettünk az iskolaudvaron, a beporzó rovarok védelmére rovarszállókat helyeztünk ki, és virágos növényeket ültettünk. A diákok a tanórákon, gyakorlati tevékenységeken keresztül sajátítják el a helyes hulladék- és vízgazdálkodást, anyag- és energiatakarékosságot, a kreatív újrahasznosítást, vagyis a környezetóvó magatartást.

Növényültetés, kertészkedés a református iskolában (Archív fotó: Horváth Bence)

A tanév második felében is folytatódnak a témával kapcsolatos programok, foglalkozások. Tavasszal például az iskola részt vesz a Fenntarthatósági témahéten, a környezetvédelem jeles napjaira pedig különféle programokkal, vetélkedőkkel, előadásokkal készülnek. Júniusban a vezetőség hulladékgyűjtést is tervez. A pedagógusok a tanulók bevonásával folyamatosan igyekeznek az iskolai környezetet átalakítják a környezettudatos szemléletnek megfelelően.

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola most készül pályázni az Ökoiskola címre.

– Számunkra is nagyon fontos a környezetvédelem – emelte ki Korcsok Marianna igazgató. – Az iskolában szelektív hulladékgyűjtő kukák helyeztünk el az alsó évfolyamokon, van természetjáró szakkörünk is Tóth Sándor és Hocz Kornélia vezetésével, ennek keretén belül beszélgetünk a felelős fogyasztói társadalom fontosságáról, az ökológiai lábnyomról. Iskolánk és óvodánk területén a CseppetSem program keretében sütőolaj gyűjtésre alkalmas edényeket helyeztek el, a PontVelem programnak köszönhetően pedig elemgyűjtés is zajlik iskolánkban. A Fenntarthatósági témahét minden évben megjelenik a tanórákon.

Tavaszi virágültetés az Eötvös iskola előtt (Archív fotó: Horváth Bence)

Az iskolában a Tesz-Vesz Tavasz programon belül fákat, virágokat ültetnek a diákok. A program idei célja, hogy ráébresszük a fiatalokat a teremtés és a természet fontosságára, ezért a projekt központjában a Teremtés Védelmi Tevékenység áll. Ebben a félévben az iskola vezetősége még tervezi egy természettudományos nap megszervezését is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.