- hirdetés -

Emlékeznek a Jég veled! című filmre, a téli olimpián teljesen esélytelenül induló jamaicai bobcsapat fantasztikus küzdelmére? És az Eddie, a sasra, amely a brit síugró, Eddie Edwards igaz történetét meséli el? Mi, nézők szívből tudtunk szurkolni és lelkesedni ezekért a figurákért, mert bár az eszünkkel tudtuk, hogy nincs esélyük a győzelemre, de azért valahol mélyen mégis reméltük, hogy léteznek még csodák…Hasonlóképpen érezhettek egy hete azok is, akik a református iskola grundbirkó csapatának szurkoltak az idei diákolimpián.

A csapatot alkotó kilenc fiú közül mindenki amatőr, egyikőjük sem tagja semmilyen birkózó egyesületnek. Így lettek ők a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián szervezett Országos Diákolimpia 10. helyezettjei.

– Az országos döntőben egyesületben birkózó diákok álltak egymással szemben – mesélte Ekéné Nagy Edit felkészítőtanár. – A mi gyerekeink viszont nem birkózók, többségük leginkább focista, de olyan is van, aki nem jár külön sportra. Február 12-én viszont mind megmutatták, mire képesek. A II. korcsoportban a 10. helyet szerezték meg úgy, hogy az aranyérmes budapesti csapat versenyzőivel is meg kellett küzdeniük. Elképesztően büszke vagyok a fiúkra! Óriási eredményt értek el. A maguk módján mindent megtettek, amit csak lehetett.

Szívükre tették a kezüket (Fotó: Diákolimpia 2021-22. Facebook oldal)

Ezek a gyerekek csak az iskola berkein belül tanulgatták a birkózás alapjait, heti kétszer jár ki a református iskolába Páli Sándor, a Spartacus Birkózó Klub edzője délutáni foglalkozást tartani.

– Lementek hozzá a gyerekek, próbálgatták, csinálgatták, aztán úgy döntöttünk, összeállítunk egy csapatot. Öt helyszínen zajlottak az elődöntők, mindenhonnan két csapat jutott tovább, plusz a fővárosból is kettő került be a döntőbe. A miénk Orosházán zajlott az Eötvös csarnokban, mellettünk az eötvösösök nyerték a legtöbb összecsapást. Itt még kikaptunk tőlük, de az országoson már mi bizonyultunk jobbnak – mesélte a felkészítőtanár.

Ekéné Nagy Edit azt mondja, igaz, hogy a korábbi években voltak már nívósabb eredményeik is grundbirkóból – két éve Pécsett például a 6. helyen végeztek az országos diákolimpián, de voltak már országoson Miskolcon és Székesfehérvárott is –, de erre a mostanira még büszkébben tekint, hisz egy teljes egészében amatőrökből álló csapatból kihozni ezt a teljesítményt sokkal nagyobb feladat volt. Ráadásul mindezt úgy, hogy több akadály is elébük gördült.

– Voltak nehézségek – folytatta a felkészítőtanár. – Két nappal a verseny előtt karanténba került egy olyan osztály, amelyből öt versenyzőnk lett volna. Nagyon gyorsan kellett pótolni őket. Volt, akinek a szülőjét a verseny napjának reggelén kérdeztem meg, hogy eljöhetne-e velünk az elődöntőbe. Szerencsére a kérdésemre igen válasz érkezett, így mind a 7 súlycsoportban tudtunk versenyzőt indítani. A gyerekek szívvel-lélekkel küzdöttek, már az út során is érezhető volt, hogy nagyon elszántak. Sosem felejtem el, a verseny indítása előtt, miközben szólt a Himnusz, hárman is a szívükre tették a kezüket. Nem mondta nekik senki, hogy így kell tenniük, egyszerűen belülről érezték azt, hogy ez így helyes. Nagyon megható volt megélni ezt a pillanatot.

Nagy viszontagságokon át, de a refisek kiharcolták a 10. helyet. Nemes ellenfelekkel kerültek szembe, de ők kitettek magukért. Helyt álltak, és az egész iskola nagyon büszke rájuk. És hogy kik ezek a hősök? Dominkó Sebestyén, Szabó Lőrinc, Seffer Benjámin, Pintér Dominik, Szűcs Áron, Vida Walter, Kormányos Antal, Rácz Bertold és Tasi Benett.

Kiemelt kép: Diákolimpia 2021-22. Facebook oldal

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.