- hirdetés -

Immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg névadójuk tiszteletére a Justh Zsigmond Szavalóversenyt a városi könyvtár dolgozói. A zsűri két korcsoportban bírálta el a szavalatokat.

A 2000-ben útjára indított versmondó verseny tavalyi fordulója hiányzik a sorból, hisz a járványhelyzet miatt – több más intézmény mellett – a könyvtár is zárva volt, de Buzai Csaba igazgató és kollégái nem feledkeztek meg a hagyományról és idén újra közzétették a felhívást.

Elsőként Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket (Fotó: Horváth Bence)

Hat település – Orosháza mellett Békéscsaba, Szeghalom, Szentes, Makó és Gyula – tíz középiskolájából érkezett a huszonnégy versmondó. Tizenhárman a 9-10. évfolyamosok, tizenegyen a 11-12. évfolyamosok versenyében indultak. A választott versek palettája igen színes volt. Villontól, Faludy Györgyön, József Attilán Wass Alberten át Petőfiig, Aranyig sorjáztak a szerzők és a versek.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket és kívánt jó versenyzést, majd a zsűrielnök, B. Imre Julianna néhány jó tanácsa után, elsőként a kisebbek léptek színpadra. Rövid szünet után az idősebbik korosztály versmondói is elmondták versüket, majd következett az izgalmas várakozás. A zsűrinek – mint általában – most is nehéz dolga volt. B. Imre Julianna értékelésében megköszönte a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak a lelkiismeretes felkészülést és örömmel üdvözölte, hogy a verseny színvonala évről évre emelkedik.

– Örömtelinek tartom, hogy ilyen sok fiatalt érdekelnek olyan szinten a versek, hogy megtanulják és versenyre mennek vele. Jól felkészült versenyzőket láthattunk a mai napon. Értették a verseket, ami azt mutatja, hogy jók voltak a vers választások. Emiatt egy nagyon jó hangulatú verseny végén vagyunk. A zsűri sok mindenre próbált figyelni és több esetben csak apróságok döntöttek egyik, vagy másik versmondó javára. Különösen a 9-10. évfolyamosok versenyében voltak a zsűriben komoly viták a helyezéseket illetőleg – mondta el a zsűrielnök.

A XXI. Justh Zsigmond Szavalóverseny díjazottjai (Fotó: Justh VK.)

A 9-10. évfolyamosok versenyében a zsűri végül nem adott ki első díjat. A két második helyezett Bolla Márton és Horváth Áron, a harmadik pedig Polgár Máté lett. Mindhárom díjazott az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója. Az értékes könyvjutalmak mellé még egy kis külön ajándékot is átvehettek a győztesek a könyvtárosok és olvasóik jóvoltából.

A 11-12. évfolyamosok versenyében négy díjat adott ki a zsűri. Legjobbnak a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium tanulója, Hegedűs László bizonyult. A két második helyet az ugyancsak Békéscsabáról érkezett Nagy Balázs és a szeghalmi Péter András Gimnázium diákja, Földi Csongor szerezte meg. A nagyobbak versenyében a szintén Szeghalomról érkezett Muzsai Izabell végzett a harmadik helyen.

A Józsa Mihály Emlékdíjat a Békéscsabáról érkezett Hegedűs László kapta (Fotó: Justh VK.)

A Justh Zsigmond Szavalóversenyen hagyomány, hogy a versenyzők is megszavazzák, ki volt közülük a legjobb a versenyen, kinek a produkciója tetszett legjobban. Ezzel maguk a versmondók ítélik oda a Józsa Mihály Emlékdíjat. Idén ezt is Hegedűs László vehette át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.