- hirdetés -

Hármas iker cigája juh bárányok születtek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységének Sóstói állattartó telepén. A két fekete és az egy foltos bárány, valamint a mamájuk jól vannak.

A kardoskúti tájegység munkatársai nem csak a természet értékeire vigyáznak. Az állattartó telepen ősmagyar háziállatfajtákat – magyar szürke marhát, cigája-, és racka juhokat – tartanak. Ezeknek az értékes fajoknak a génmegőrzése is a Nemzeti Park feladatai közé tartozik. Lengyel György tájegység vezető elmondta, a juhoknál nemrégiben kezdődött az ellési időszak.

A megszületett valamennyi bárány egyedi azonosítót kap és áprilisban már mehetnek ki a friss füvű legelőre. Fekete színük kifakul, csak fejük és lábaik maradnak – a fajtára jellemzően – feketék.

A gondozók éjjel nappal vigyáznak rájuk (Fotó: Horváth Bence)

A nemzeti park munkatársai napi huszonnégy órában figyelnek, vigyáznak a bárányokra. Ha valamelyiket nem fogadja el, vagy nem tudja táplálni az anyja, azokat néhány pótanyával együtt egy elkülönítőbe gyűjtik és cumisüvegből táplálják az árvákat.

Az egészséges kis juhok, illetve az anyjuk is jól vannak, mutatunk róluk egy videót.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.