- hirdetés -

Magyarország köztársasági elnöke április 3-ra tűzte ki az országgyűlési képviselő-választást és ugyanezen a napon lesz a kormány által kezdeményezett országos népszavazás is. A hivatalos kampány szombaton indul. Dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője ismertetett velünk néhány fontos tudnivalót.

A város jegyzője elmondta, hogy csakúgy, mint a korábbi parlamenti választások során, a választópolgárok ezúttal is két szavazattal rendelkeznek. Egyrészt a saját egyéni választókerületében egy országos egyéni választókerületi jelöltre szavazhatnak, másrészt pedig az általuk szimpatikusnak tartott pártra, pártformációra adhatják le a voksukat.

Április 3-a a legfontosabb dátum (Fotó: archív)

Azok, akik nemzetiségként kérték a nemzetiségi nyilvántartásba vételüket és szavazásban való részvételüket, ők pártlista helyett a nemzetiségük listájára szavazhatnak, ezáltal a saját nemzetiségük vehet részt kedvezményes mandátummal április 3. után az országgyűlésben.

– A közel 7,8 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-ig kapja kézhez a névjegyzékbe vételről szóló értesítést. Azok a választópolgárok, akik valamiért ezt nem kapták meg, a helyi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől kérhetik ennek az értesítésnek a kibocsátását – árulta el Dr. Burai Mihály.

Dr. Burai Mihály jegyző ismertette a részleteket (Fotó: Horváth Bence)

A hivatalos kampány a választást megelőzően ötven nappal, azaz ezúttal február 12-én szombaton indul. Ez azt is jelenti, hogy az országos egyéni választókerületi jelölt számára február 25-én, 16 óráig van lehetőség arra, hogy az egyéni választókerületből az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltséghez szükséges 500 ajánlót vagy állampolgári ajánlatot összegyűjtse. Amennyiben ez megvan, akkor ők országos egyéni választókerületi jelöltként kerülnek nyilvántartásba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.