- hirdetés -

Szombat Éva 2021-ben az Orgazmust kérek, nem rózsát című fotósorozatával elnyerte a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók számára létrehozott Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. A győztes képek között találjuk a Rucz Éváról készült művészi alkotást is.

Rucz Évát nem kell bemutatni az OrosCafé olvasóinak. Többször is írtunk már az orosházi, fogyatékkal élő hölgyről, akinek 2015-ben amputálták a jobb lábát. Éva hat éven át élt kerekesszékben, tavaly ősszel viszont megkapta lábprotézisét. Igaz, azt mondja, nem az „álomlábat”, de mankó segítségével már ezzel is képes járni.

– A 2021-es év több fordulatot hozott az életembe. Kiderült, hogy a bal lábam is rossz állapotban van, úgy tűnt, azt is amputálni kell. Egy genetikai betegség miatt véralvadási gondokkal küzdök, ezért veszítettem el a jobb lábamat. Egyetlen orvos hitt csak abban, hogy műtéttel is megoldható a problémám, ő dr. Palásthy Zsolt, akinek rengeteget köszönhetek. Ő volt az, aki mindig biztatott, és azt ismételgette: „Éva, meg fogjuk menteni a lábát.” Sikerült neki, de persze azért nekem is van vele teendőm, sokat kell mozognom, tornáznom – mesélte.

Fotó: Rucz Éva saját gyűjteménye

Így Éva bal lábát megoperálták, a jobb lábára pedig protézist kapott. 2021-ben felkérték az említett fotózásra is, amelyről csupa szép emléket őriz.

– Élveztem a fotózás minden pillanatát, és a Szombat Évával folytatott beszélgetést is. Reményeink szerint hamarosan könyv formájában is olvasható lesz az interjú, és természetesen a fotók is belekerülnek a nyomtatott anyagba. A szexualitás még ma is tabu téma, főként, ha fogyatékkal élőkről van szó. Ez a sorozat ezt a gátat kívánja átszakítani, hogy bárki szabadon fel merje vállalni önmagát – emelte ki.

Éva boldog és jól érzi magát a bőrében. A legfontosabb célja most az, hogy újra megtanuljon járni. Azt hitte, a protézissel ez azonnal sikerülni is fog.

– Be kell ismernem, igencsak naiv voltam, kiderült ugyanis, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. Így járni komoly mentális és fizikai munka, a legnehezebb feladat az egyensúly megtalálása. A hat éve kapott rehabilitáció most kevésnek bizonyul, sokat kell még gyakorolnom, de már az is örömmel tölt el, hogy mankóval önállóan tudok közlekedni – mondta.

Rucz Éva – Erdős Juci fotója

Éva még nem mondott le az „álomlábról”, amely sokkal könnyebb és modernebb, mint a jelenlegi, de ahhoz még gyűjtögetnie kell, hisz egy ilyen protézis több millió forintba kerül. Mindennapjaiban igyekszik segíteni másokon, ezt teszi a Láb projekt Facebook oldalon is nyers őszinteséggel. Emellett szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire elengedhetetlen az akadálymentesítés a fogyatékkal élők számára.

– Le tudtam zárni azt a negyvenkét évet, amit két lábbal éltem, nem cserélném el a mostani életemmel. Sok pozitív visszajelzést kapok a környezetemből, velem együtt örülnek az emberek annak, hogy végre lábra álltam. Sokan nem hittek benne, hogy ki tudok szállni a kerekesszékből, de végül mégiscsak nekem lett igazam. Annyi jó dolgot kaptam az élettől ebben a hat évben, sok élményt, új barátokat, úgyhogy csak azt kívánom: ennél rosszabb ne legyen! – zárta.

Kiemelt kép: Szombat Éva nyertes fotógyűjteményéből

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.