- hirdetés -

Átalakul a védettségi igazolvány, február 15-től oltási igazolványnak hívjuk. Csak azoknak lesz érvényes, akik oltottak. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Megjelent az a kormányrendelet, ami arról szól, hogy február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Az egyik legfontosabb változás, hogy oltatlan személy nem lesz jogosult az igazolványra, amennyiben csak a fertőzésen esett át. Tehát ha valaki csak emiatt kapott igazolványt, az február közepétől érvényességét veszti.

A rendelet szerint az igazolvány a második oltást követő hat hónapig érvényes, ezután az érvényesség a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.Ha valaki két oltás után kapja el a koronavírus-fertőzést, onnantól számítva fél évig érvényes az igazolása, majd a harmadik megerősítő oltás felvétele után korlátlan időre szól az okmány érvényessége.

Az egydózisú Janssen vakcina esetében hat hónapon belül kell felvenni a második adagot, annak érdekében, hogy érvényes maradjon az igazolvány. A 18 éven aluliaknál egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a kártyán található QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.