- hirdetés -

Civilek és katonák csatlakoztak a 29 km-es egész vagy résztáv megtételére, január 22-én. A MATASZ Békés Megyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület közös, doni emléktúrája Gádorosról indult és Orosházáig tartott. A gyalogtúra során volt, hogy hóban és sárban mentek a résztvevők, de a társaság miatt ez nem zavarta őket.

Több éves, országos tradícióhoz csatlakoztak a túrázók, hogy méltó módon megemlékezzenek azokról a magyar katonákról, akik az életüket adták 1943. januárjában a világháborúban a Don-kanyarnál. A túrán felsorakoztak a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj katonái is reggel Gádoroson, ahol Szilágyi Tibor polgármester osztotta meg gondolatait a tragikus eseményről a résztvevőkkel, az I. világháborús emlékműnél. Ezt követően Antal László alezredes, a menetoszlop parancsnoka osztotta meg Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának gondolatait.

Nyolc óra után, a gádorosi koszorúzást és köszöntőt követően elindult az emléktúra az alföldi kéktúra útvonalán, egészen Árpádhalomig. Az első résztáv 9 km-t ölelt fel, egy kis pihenő után a K+ útvonalon folytatták a túrázók az utat. A hideg időjárás nem kímélte a résztvevőket, az egyik túrázó elmondása alapján a túraútvonal egyik részén még hó is volt.

A második résztávot Szentetornyán, az evangélikus parókiánál érték el a résztvevők, így teljesítve 19 km-t. Majd következett a Corvin János utcai temető, Laposi temető, Szentesi úti temető, ahol a hősi síroknál emlékeztek az áldozatokra. Az útvonal utolsó állomása Gyopárosfürdő ligete volt, sötétedéskor érkeztek meg a résztvevők a megemlékezés utolsó emlékkövéhez. Innen már csak pár lépés volt az Alföld Gyöngye szálló, ahol a 29 km-t teljesítőket meleg vacsorával várták. 

A gyopárosfürdői emlékkő volt az utolsó helyszín (Fotó: OrosCafé)

Antal László, a MATASZ orosházi elnöke lapunknak elmondta, pár évvel ezelőtt, országos szinten, több mint hatszáz résztvevője volt a túrának, amihez külföldiek is csatlakoztak. Megyei szinten szervezik meg a túrákat, Békés megyében öt éve volt az első alkalom, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület három éve csatlakozott a kezdeményezéshez. A távok alatt volt, aki kilépett, de volt olyan is, aki csatlakozott. A túra végállomására körülbelül hatvan fő érkezett meg.

Marton Andrásné, a túra egyik résztvevője elmondta, mindkét nagyapja harcolt a világháborúban. Úgy gondolta, ha ők képesek voltak a durva mínusz fokokban is küzdeni, ő is teljesíteni tudja a mostani időjárásban a gyalogtúrát. Hozzátette, a társaság miatt is megérte jelentkezni, több barátságot is kötött az út során. 

Fotó: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.