- hirdetés -

A MATASZ és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület szervezésében, idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg vármegyei szinten a Doni Emléktúrát.

A doni katasztrófa januári évfordulója alkalmából újra emlékmenetet szervez a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés Megyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület, emlékezve a 81 esztendeje, a Don-kanyarban helytállt és hősi halált szenvedett magyar katonákra.

Mint Antal László hagyományőrző alezredestől, az emléktúra fő szervezőjétől, a Békés Menetszázad parancsnokától megtudtuk, az idei menet kissé eltér az eddigiektől.

(Képünk illusztráció. Fotó: OrosCafé)

– Eddig minden emlékmenetünk alkalmából elindultunk „A”-ból és megérkeztünk „B”-be, idén viszont egy körtúrát szervezünk, mely Orosházáról, az Árpád kertből indul és oda is tér vissza. Városunkban és közvetlen környékén sok emlékhely található. Ezeket látogatjuk és koszorúzzuk meg január huszadikán. Az Árpád kertben reggel 8 órakor lesz a megnyitó és a díszparancs kihirdetése, majd megkoszorúzzuk az I. világháborús emlékművet és elindul a menet Gyopárosfürdő, Szentetornya irányába, útba ejtve a köztes emlékhelyeket. Az első szakasz Szentetornyán, az Evangélikus közösségi házig tart, ahol meleg tea, pogácsa várja a résztvevőket. A második szakaszt a rákóczitelepi közösségi házig tervezzük. Innen indulunk majd visszafelé és az Árpád kertbe tér vissza a menet este fél hat tájban. A DON ’81 emléktúra teljes hossza 26 kilométer – tájékoztatott Antal László.

Mint megtudtuk, az emlékmeneten ezúttal is részt vesznek a tartalékosok, nyugállományú katonatisztek mellett a kadétiskolák növendékei, de a szervezők szeretettel várják a civil megemlékezőket is. A résztvevőknek túra és emlékhely leírást biztosítanak, emléklapot és kitűzőt adnak a teljesítés elismeréséül. Természetesen nem kell mindenkinek az egész távot megtenni, a túrához bármelyik emlékhelynél csatlakozhat bárki.

A 2023-as Doni Emléktúrán több, mint kétszázan vettek részt. A szervezők remélik, hogy idén is hasonló számban gyűlnek össze a magyar hősökre emlékezők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.