- hirdetés -

Mindenki első szóra segítő kezet nyújtott a szervező Orosházi Mályvavirág Pontnak, sokan támogatták őket abban, hogy a ma esti rendezvény megvalósulhasson. Az Életem gyöngye nevet viselő ingyenes programot az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programja keretében, a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban szervezték meg.

A nők egészségéért harcol Farkas Attiláné Edit, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője. Ő is önkéntesként teszi mindezt, akárcsak két segítője, Nyolczas Erika és Varga Alexandra. A három generációt képviselő három hölgy a Mályvavirág Alapítvány helyi aktivistájaként a daganatos női megbetegedések, elsősorban a HPV vírus okozta problémák témájában tart felvilágosító előadásokat, projekteket, ily módon igyekeznek testileg és lelkileg is támogatni az érintett betegeket. Így volt ez a január 21-ei könyvtári rendezvényen is, ahol Dr. Jónás Krisztina fogorvos a HPV és a szájüregi rákok összefüggéseiről tartott előadást, Nyolczas Erika önkéntes pedig a citológiai leletek értelmezéséről beszélt a hallgatóságnak.

– Minden női daganatos beteget szívesen látunk. A Mályvavirág Alapítvány pszichológusaitól, onkológusaitól, nőgyógyászaitól bárki szabadon kérhet segítséget – tudatta Farkas Attiláné. – A Mályvavirág jóvoltából az érintettek időt spórolhatnak, és egy daganatos megbetegedés esetén az idő nagyon fontos tényező. A megfelelő szakemberekhez tudjuk irányítani a betegeket, hogy azok minél hamarabb elindulhassanak a gyógyulás útján. Emellett a női egészség témakörében előadásokat tartunk, alkotó és képzőművészeti pályázatokat hirdettünk (ez volt az első alkalom), így próbáljuk meg minél szélesebb körben eljuttatni az üzenetünket az emberekhez. Feladatunk a tájékoztatás és a támogatás mellett a megelőzés is, célunk, hogy egyetlen nő se haljon meg méhnyakrákban. Sajnos még mindig azt tapasztaljuk, hogy a többség nem szeret szűrésre járni és a HPV elleni oltástól is sokan félnek. Ez a téma még ma is gyakran tabu, vannak, akik nem merik felvállalni a betegségüket – folytatta a helyi Mályvavirág Pont vezetője.

Az előadók és hallgatóságuk:

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban már helyet kapott a Mályvavirág Polc, amely szépségének köszönhetően mintaként szolgál az országban újonnan létrejövő polcok számára. Köszönhetően mindez a helyi könyvtárosok, mindenekelőtt Petrovszki Mária kreativitásának.

– Az első Mályvapolcot a szarvasi városi könyvtárban hozták létre, az orosházi könyvtár volt a második, amely helyet adott a kezdeményezésnek – mesélte Buzai Csaba könyvtáros. – Előnye, hogy a rákbetegséggel kapcsolatos szakirodalmat, illetve a Mályvavirág Alapítvány szóróanyagait el lehet érni egy helyen, tematizálva. A könyvtártól nem áll távol a társadalmi felelősségvállalás, ha lehetőségünk van támogatni bármilyen formában is egy ilyen jellegű civil kezdeményezést, akkor mi azt nagyon szívesen megtesszük.

A rendezvényhez egy pályázat is kapcsolódott, amelynek témája a női egészség volt. Kitételként szerepelt, hogy a gyöngynek valamilyen formában szerepelnie kellett az alkotásokon, illetve a művekben. Miért?

Mert a gyöngy a HPV elleni védelem szimbóluma. Három kategóriában nevezhettek az érdeklődők, az eredményhirdetésre a mai rendezvényen került sor.

– Nagyon sokan neveztek, és sokan szponzorálták a pályázatot – folytatta Farkas Attiláné. – Hatalmas összefogás van a rendezvényünk mögött, hihetetlen érzés látni, megtapasztalni mindezt. Egy igazi közösség van itt most kialakulóban, és úgy vélem, az érintetteknek épp erre van szüksége. Támogató háttérként itt vagyunk, hogy könnyebben vészelhessék át ezt a nehéz időszakot.

A pályázat eredménye:

  • A digitális (fotó, videó, animáció stb.) kategória győztese: Bánszki Ádám és Bánszkiné Bukor Ildikó fotója
  • Az irodalmi (vers, novella, mese, elbeszélés) kategória legjobbja: Révész Ágnes Gyöngyszemek című haikuja -Dunaújvárosból
  • A képzőművészeti (rajz, festmény, ékszer, kézimunka stb.) kategória első helyezettje: Bartáné Hosszu Erika festményével
  • Képzőművészeti egyéb kategória első helyezettje: Végváriné Rehák Gizella terítője

A pályamunkák a városi könyvtár Mályvapolcán tekinthetők meg.

A program zárásaként közös gyöngyfűzésre került sor, az elkészített karkötőket a szervezők nőgyógyászati betegségben szenvedőkhöz juttatják majd el az orosházi kórház nőgyógyászatára. Ezáltal is azt üzenik nekik: nincsenek egyedül.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.