- hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kara 2021-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A jubileum alkalmából egy pályázatot írtak ki, hogy ezzel is erősítsék a kapcsolatokat a középiskolák és a kar kémiai intézete között. A Táncsics Mihály Gimnázium két tanulója Alzubi Fatima és Frankó Réka A fényképezés kémiája című videóval nevezett, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy a győzelmet is megszerezték.

A 9-12. osztályos tanulók egyéni és csoportos pályázatot nyújthattak be. A két orosházi diákok a fotózás témakörében a következő felvetésre keresték a választ: hol találkozhatunk a kémiával a hétköznapokban? Egy videófilmet készítettek egy reflektív munkanaplóval együtt, ebben az ötlettől egészen a megvalósításig terjedő munkafázisokat bemutatták. Ehhez tanárukat, Francziszti Lászlót is segítségül hívták, hogy a film méltó vetélytársa legyen a többi pályázatnak.

A beküldött munkákat egy háromfős bíráló bizottság értékelte, mely a kémiai intézet oktatóiból állt. A díjátadót szombaton tartották, melyen a gimnázium csapata is részt vett. Mint kiderült, kisfilmjükkel az első helyezést szerezték meg.

A kar pályázatot írt ki a jubileum alkalmából, ők a fotózás témakörében készítették el videójukat

– A buli kedvéért kezdtük el csinálni. Rékának volt egy analóg fotós készüléke és egyedül otthon nem akarta előhívni, ezért hozta be. A pályázat neve pedig pont passzolt hozzá. Maga a videó elkészítése meg az előhívás sem volt hosszú idő, telefonnal vettük fel, aztán megvágtuk és hozzászerkesztettük a szöveget. A nehezebb része szerintem inkább a jegyzőkönyv megírása volt – fogalmazott Alzubi Fatima.

– Én úgy gondoltam már akkor is, hogy jól sikerült, hogy benne van a pakliban, hogy megnyerhetjük, ezért nagyon boldogok voltunk, hogy ez így is történt. Nagyon élveztem ezt a munkát, viszont az érettségire készülve már nem tervezek több versenyre elmenni. Inkább a közelgő vizsgákra koncentrálok, ez pedig nyilván több időt vesz igénybe – tette hozzá.

Csapattársa, Frankó Réka elmondta, nagyon szeret csapatban dolgozni, mert türelemre tanít és a közös munkán kívül is sok élményt ad.

– Nagyon élveztem a videó készítését és nagyon kedvesen fogadtak minket, jól éreztük magunkat. Az esemény előtt már tudtuk az eredményeket, viszont amikor készítettük a követelményekben leírtakat, igyekeztünk a legjobbat kihozni magunkból. Jelenleg én is az érettségire készülök, így valószínűleg már nem indulok versenyeken, ugyanis ez most a legfontosabb számomra – számolt be az eseményről és terveiről Réka.

A két lány egyébként már nem először ért el szép eredményeket a Táncsics Mihály Gimnázium színeiben, korábbi sikereikről többek között tavaly áprilisban is beszámoltunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.