- hirdetés -

Domsich Lászlóné volt tanítónő, címzetes igazgató emlékezik meg most Halupa Irénről, egykori tanulmányi főfelügyelőről, a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának vezetőjéről, városi kitüntetettről, de elsősorban legjobb barátnőjéről, akivel több mint ötven felejthetetlen év kötötte össze.

– Irénke imádta a gyerekeket. Neki nem volt családja, de tanítónőként a kis diákjait nagyon szerette. A Kaszaperi Általános Iskolában kezdte meg a pályáját, négy év után került szülőfalujába, a szentetornyai iskolába, ahol tíz éven át első és második osztályban tanított. Itt ismerkedtünk meg, és kötöttünk életre szóló barátságot – kezdte Domsich Lászlóné Irma néni.

1977-ben a nyugdíjba vonuló tanulmányi felügyelő helyére az akkor 35 éves tanítót, Halupa Irént kérték fel.

Balra Halupa Irén, középen Domsich Lászlóné, jobb oldalon Miszlai Imréné (A fotó Domsich Lászlóné saját gyűjteményének része)

– Váratlanul érte a kinevezés, emlékszem, a felkérés után gondolkodási időt kért dr. Zilahi Lajos osztályvezetőtől. Nagyon szerette a szentetornyai iskolát, és őt is az ott dolgozók, no meg persze a gyerekek is. Az alsós munkaközösség vezetője és motorja volt, mindenki tisztelte és hallgatott a szavára, de én arra buzdítottam, merjen váltani, hisz a tudása és személyisége illett az új munkakörhöz. Megszívlelte szavaimat, miszerint senki sem születik jó tanulmányi felügyelőnek, de idővel azzá lehet válni. Ezt a kihívást ő maradéktalanul teljesítette – mesélte.

Halupa Irén könnyen megtalálta a hangot iskolaigazgatókkal, empatikus volt, de a precizitást és a komoly szakmaiságot minden körülmények között elvárta. Ő maga folyamatosan képezte magát, tanfolyamokra járt és bújta a pedagógiai szakkönyveket.

– Sokan azt mondják, tartottak tőle, de szerintem félnivalója csak annak volt, aki nem végezte lelkiismeretesen a munkáját – folytatta Irma néni. – Irénke nem volt részrehajló, senkivel sem kivételezett, még velem sem, pedig a legjobb barátok voltunk. Korrekt felügyelőként ismerte mindenki, olyan nőként, aki már puszta megjelenésével kivívta a tiszteletet.

Halupa Irén 1981-től főelőadó-tanulmányi felügyelő, 1986-tól művelődési főelőadó, 1992-től a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának főtanácsosa, majd 1995-től nyugdíjba vonulásáig, vagyis 1998-ig annak osztályvezetője volt. Munkásságának elismeréseként 2004. április 24-én átvehette az Orosháza Városért kitüntetést.

Halupa Irén kitüntetése (Kép forrása: Orosháza Város Polgármesteri Hivatala)

– Igaz, megtalálta számításait a hivatali munkában, de a gyerekek mindvégig hiányoztak neki. Egyszer egy évnyitó ünnepségünkön, a szentetornyai iskolában ő is jelen volt, és ekkor két asszony odasétált hozzá. Megölelték őt, és könnyekig hatódva emlékeztek vissza az első osztályos éveikre, amikor még Irénke volt a tanító nénijük. Ő a rövidke beszélgetés után elvonult néhány percre egy magányos sarokba, és csak sírt, sírt és azt mondogatta, mennyire hiányzik neki a gyerekközösség – folytatta Irma néni.

Halupa Irén nyugdíjazása után az édesanyjának élt, tíz évig ápolta a fekvőbeteg asszonyt. Ez az áldozatkész munka testileg és lelkileg egyaránt megviselte. Anyja halála után bátyját is elveszítette, egyedül maradt a szentetornyai házban, ahol aztán egyre inkább hanyatlott az állapota. Abból az otthonból vitte el tavaly decemberben a mentő, ahová 1942-ben született.

– Vannak az életben jó és rossz napok, de a január 9-e számomra mindig fekete marad. Ezen a vasárnapon kaptam a megdöbbentő halálhírt, és azóta sem ocsúdtam fel a szomorúságból. Több mint ötven év barátság fűzött össze bennünket. A három barátnő, mi és Miszlai Imréné Ica elválaszthatatlanok voltunk. Készült rólunk egy közös kép 1972-ben, majd 2012-ben is, idénre terveztük az ötvenéves közös fotónkat, amely sajnos már sosem készülhet el.

A három barátnő 2012-ben (A fotó Domsich Lászlóné saját gyűjteményének része)

A tíz évvel ezelőtt készült fénykép hátuljára Irma néni egy idézetet vésett: „Ilyenek voltunk, és marad egy jel, amit itt hagyunk, ha indulni kell.”

– Ákos szavai ezek. Úgy vélem, a „jel” maguk az emlékek, amelyeket bármikor felidézhetünk, ha elveszített szerettünk hiányát érezzük. Ezt tettem most én is, és fogom még sokszor, ha ezekre a fotókra nézek. De nemcsak én emlékezem rá szeretettel és tisztelettel, hanem rajtam kívül még a hivatal egykori és jelenlegi munkatársai, valamint a pedagógustársadalom is…Drága Irénkém, nyugodj békében! – zárta Irma néni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.