- hirdetés -

Decemberben – ha a járványhelyzet miatt nem is a megszokott keretek között – Dávid Zoltán polgármester és Burai Mihály jegyző törzsgárda elismeréseket adott át azoknak a kerek évfordulósoknak, akik a köz szolgálatában több évtizedet töltöttek el. A kitüntetettek közt volt Törköly József, a zenei könyvtár vezetője is.

– Még 1982-83 környékén vettem részt Gyopároson olvasótáborokban, melynek Varga Zoltán, a Városi Könyvtár akkori igazgatója volt a vezetője. Ekkor 7-8. osztályos voltam a kardoskúti általános iskolában. Pár évvel később, 1988-ban találkoztunk újra, egy író-olvasó találkozóján, megkérdezte tőlem, hogy mi újság. Akkor én a kardoskúti Rákóczi tsz-ben dolgoztam és elmeséltem neki, hogy szeretnék felvételizni főiskolára, a Juhász Gyulára.

Mondta nekem, hogy ha esetleg nem vennének fel, akkor – mivel a könyvtárban akkor úgy is üresedés volt – szívesen látna. Így kerültem 88 nyarán a városi könyvtárba, a zenei könyvtárba pedig gyakorlatilag 1-2 hónappal a kezdés után. Fazekas Ágnes kolléganőmmel kaptuk meg a feladatot, hogy indítsuk be ez a zenei könyvtárat és építsük katalógust, rendezzük a bakelitlemezeket – emlékezett vissza a kezdetekre Törköly József.

Több olyan esemény is volt az elmúlt évtizedekben a zenei könyvtár életében, amit szívesen idézett fel (Fotó: Horváth Bence)

Több olyan pillanat részese is volt az azóta eltelt időszakban, melyre szívesen emlékszik vissza. Ezek közé tartozott még a 80-as évek végén a cédulakatalógus megépítése, több ezer lemez feltárása, ami akkoriban nagyon jelentős dolognak számított. Egy idő után aztán megváltozott a helyzet, a zenei könyvtár is átkerült a Petőfi Művelődési Központba, de ott is számos emlékezetes esemény szervezői, házigazdái lehettek az évek során.

Többször is rendeztek Játék a zenével címmel vetélkedőket, évfordulós zeneszerzőkhöz kapcsolódva. Játékos formában is ismerkedhettek az érdeklődők a zenetörténettel, a Zenetörténeti estek sorozat keretében, ami 2015-ben indult útjára, amit főként a felnőtt korosztálynak, ismeretterjesztő jelleggel terveztek meg. A Társalgó pedig 2017-ben kezdődött olyan témákkal, melyek egy-egy korszak zenei, irodalmi vagy művészeti vonatkozásait próbálják feltárni, legyen szó akár a reformációról vagy a kár a blues irányzatról.

Az elismerés átvételekor (Fotó: Horváth Bence)

– Én úgy látom, hogy a mai kor azért nem feltétlenül arról szól, hogy a közösségek a zenei hagyományaikat, a múltjukat nagyon ápolnák – biztos vagyok benne, hogy van ilyen, de nem ez a döntő – én pedig mint zenei könyvtáros úgy gondolom, hogy egyrészt a könyvtáros szakmától nem idegen a helytörténet ápolása. Másrészt egy kicsit hiánypótló is számomra Orosháza zenetörténetével foglalkozni, ezért rengeteg cikket, bibliográfiát készítettem, igyekeztem feltárni a korábbi évtizedek zenei cikkeit – árulta el.

Decemberben a Polgármesteri Hivatal kistermében köszönték meg azoknak a személyeknek a munkáját, akik megszakítás nélkül, évtizedek óta a város önkormányzatánál vagy annak valamelyik intézményénél dolgoznak. Törköly József a jubilánsok között volt, ahol meghatódva nyilatkozott a jutalom átvétele után.
– Igazából én csak szívesen csinálom azt, amit csinálok. Szeretem a munkámat, nem is tartom igazán kötelező feladatnak. Örülök, hogy a város megtartotta ezt az elismerést, hálás szívvel és örömmel vettem át a kitüntetést – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.