- hirdetés -

Hány napra kerülhetnek karanténba azok az alsós diákok, akiknek az osztálytársa igazoltan fertőzött? Mikor mehetnek iskolába azok a diákok, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztjük? Lesz-e online oktatás? Az iskolai karanténkötelezettség szabályaival kapcsolatos változásokra reagálva az Oktatási Hivatal ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Változnak az iskolai karanténkötelezettség szabályai az általános iskolák alsó tagozatán – derült ki még a két nappal ezelőtti kormányinfóból. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a felső tagozatban már bevált gyakorlatot terjesztik ki az alsósokra. Hozzátette, hogy mivel már az 5-11 évesek is kaphatnak oltást, ha egy osztályban fertőzöttet találnak, a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknak kell otthon maradniuk, akik oltatlanok.

– Tehát az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie személyes jelenlét mellett – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy ha adottak a technikai feltételek, akkor online is lehet közvetíteni az oktatást azoknak, akik a kötelezettség miatt 5 napig otthon vannak. Az Oktatási Hivatal pénteken meg is jelenítette az átdolgozott intézkedési tervet. Eszerint most már az 1-6. évfolyamokon is ugyanolyanok lesznek a szabályok, mint a 7-12. évfolyamon.

Az 1-6. évfolyamokon is ugyanolyanok lesznek a szabályok, mint a 7-12. évfolyamon

Ha egy diák koronavírus-tesztje pozitív, 7 napra kerül karanténba. Ha ez az egy hét letelt, csak akkor mehet újra iskolába, ha legalább 3 napja nincs láza és a légúti tünetei is megszűntek. Ezt a karantént azonban le lehet rövidíteni, a minisztérium tájékoztatója szerint: 3 nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszt eredményének esetén az elkülönítés feloldható és a tanuló visszatérhet az intézménybe.

A fertőzött diák osztályában a jelenléti oktatás folytatódik. Azoknak, akik már megkapták az oltást, hiába kontaktszemélyek, továbbra is be kell járniuk az iskolába, egyedül akkor kerülnek karanténba, ha az oltás ellenére pozitív lesz a koronavírus tesztjük. Más szabály vonatkozik viszont azokra a diákokra, akik nem kapták meg az oltást, ők kontaktszemélyként 5 napra kerülnek karanténba.

A minisztérium leírta, hogy a karanténba került diákoknak el kell küldeni az órákon átvett anyagot és a házi feladatot. Nem tiltják az online oktatást, a jelenléti oktatásba otthonról történő bekapcsolódást biztosíthatja a karanténba került diákoknak az adott intézmény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.