- hirdetés -

Hosszabb távon várható januárban az elmúlt napokat is meghatározó fagyos időjárás. Az Orosházi Egységes Szociális Központot kérdeztük meg arról, hogy számukra milyen kihívást jelentenek a fagyok és mit tegyen a lakosság, ha hajléktalant lát.

A Vörös kód elrendelése az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatáskörébe tartozik, mínusz 10 fok, illetve annál hidegebb időjárás esetén utasíthatja a bentlakásos intézményeket a hajléktalan személyek befogadására. Az Egységes Szociális Központ bentlakásos intézményeiben erre eddig még nem került sor, mivel az intézmény hajléktalan szállóján minden esetben biztosított volt a szolgáltatásnyújtás a rászorulók számára.

– Az ellátottak tájékoztatása szintén folyamatos, felhívjuk a figyelmüket a réteges öltözködés fontosságára és a melegen tartó italok (tea) fogyasztására. Amennyiben olyan ellátott kerül a látókörünkbe, akiknek nincs elegendő tüzelője és életkorából, egészségi állapotából adódóan veszélyes lehet számára az otthonlét, felajánljuk számára az idősotthonba történő beköltözés lehetőségét vagy pedig értesítjük az Orosházi Kistérség Gyermekjóléti Központját és Családsegítő Szolgálatát – mondta az ESZK vezetője.

A Vörös Kód elrendelése az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatáskörébe tartozik (Fotó: Pixabay)

– Az Egységes Szociális Központnál mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk a téli időjárás beköszöntével a biztonságos közlekedés elősegítésére és az ellátottak, dolgozók fokozott védelmére. Az intézmény összes telephelyén biztosítottuk a síkosság mentesítéséhez szükséges eszközök, illetve a munkatársak fokozottan ügyelnek a telephelyeikhez tartozó útszakaszok tisztán tartására is – tudtuk meg Bogárné Kiss Ildikótól.

Amennyiben a Vörös kód életbe lép, abban az esetben az eddig megszokott módon 6 munkatárs részvételével tervezik meg az utcai szociális szolgálat működtetését, az ESZK finanszírozásával. Ha valaki feltehetően hajléktalan személyt lát, először kérdezze meg tőle, hogy van hova mennie, segíthet esetleg valamiben. Ha bebizonyosodik, hogy valóban hajléktalan személlyel találkozott, abban az esetben telefonon értesítheti az Orosházi Rendőrkapitányságot, illetve a Hajléktalan Szálló egész nap elérhető telefonszámát is hívhatja (06 70 953 5281).

Bogárné Kiss Ildikó hozzátette, hogy Orosházán kis számban fordulnak elő hajléktalan személyek, mert az ellátórendszer hatékonyan működik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.