- hirdetés -

Úgy tűnik, a tartós mínuszok velünk maradnak még egy darabig, ami azt jelenti, hogy az utak is csúszósak lehetnek. Ilyenkor sokkal több türelemre van szükség ahhoz, hogy biztonságosan eljussunk egyik pontból a másikba, különösen igaz a járművet vezetőkre.

A tél és a mínuszok beköszönte előtt a gépjárművek téli felkészítése – téli gumiabroncsok felszerelése, ablaktörlő folyadék téliesítése, fagyálló és ablaktörlő lapátok ellenőrzése – elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a jelenlegi havas, jeges időjárás során biztonságosan közlekedhessünk vele. Ide tartozik még, hogy a jobb láthatóság miatt fontos a világító és jelzőberendezések indulás előtti ellenőrzése és tisztán tartása.

Azonban a téli időjárási körülmények között történő biztonságos vezetéshez csak a műszakilag felkészített gépjármű nem elég – mutatott rá Kis Rozália, rendőr főhadnagy, az orosházi kapitányság baleset-megelőzési előadója.

– A havas, helyenként lefagyott, jeges útburkolat miatt a közlekedési balesetek megelőzése érdekében a gépjárművezetők részéről elengedhetetlen az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelő vezetés. Ez magába foglalja a megfelelő és biztonságos követési távolság tartását, ahogy a biztonságos sebesség – akár a megengedett sebességhatár alatt – megválasztását is – tette hozzá a rendőr főhadnagy.

Kis Rozália (Archív fotó)

Erre azért van szükség elmondása szerint, mert a hó alatt lefagyott útszakaszt nem feltétlenül érzékeli a gépjármű vezetője. A csúszós útra ráhajtva akár irányíthatatlanná válik a gépjármű, egy hirtelen fékezés és kormánymozdulat is komoly sérüléssel járó balesethez vezethet. Ugyanezért fontos, hogy az előzési szabályokat is maradéktalanul betartsák az autósok.

– Gondoljuk át mielőtt elindítjuk az előzést, hogy valóban szükség van a manőverre. Ez az időszak több türelmet igényel a vezetőktől, annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan hazaérjen. A passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer – szabályos használata elengedhetetlen és egy balesetben életeket mentenek – hangsúlyozta.

Látni és látszani

Bár a nappalok egyre hosszabbak, még mindig viszonylag korán sötétedik és gyakori a köd is. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor is jól láthatóak legyünk a többi közlekedő számára, akár autóval, akár kerékpárral, vagy gyalogosan haladunk úticélunk felé. A kerékpárok esetében mindig a kötelező biztonsági eszközökkel ellátva hajtsunk az úton, de gyalogosként is számtalan eszköz áll már a rendelkezésünkre, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Ilyen a láthatósági mellény vagy a különböző fényvisszaverő pántok. Érdemes használni ezeket, főleg ha sötét ruházatban tartózkodunk az utcán.

Mindig kaparjuk le a jeget a szélvédőről elindulás előtt (Fotó: Horváth Bence)

A láthatóság mellett elengedhetetlen, hogy lássunk is – mutat rá Kis Rozália. – Abban az esetben, ha a gépjárművekkel a szabadban parkolunk és az autónk lefagyott állapotban van, indulást megelőzően a jegesedéstől az első és hátsó szélvédőt és a visszapillantó tükröket szabadítsuk meg. Életveszélyes elindulni úgy, hogy a jeges szélvédőn próbálunk egy lyukon kinézni, szinte „vakon” vezetve semmi nem észlelhető a környezetből – hívta fel a figyelmet a baleset-megelőzési előadó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.