- hirdetés -

Utánajártunk, milyen keresztnevet adtak a legtöbb esetben a gyermeküknek az orosházi szülők a 2021-es évben.

A babavárás egyik legizgalmasabb részének számít a leendő szülők számára a gyermek nevének a kiválasztása. A döntést több tényező is befolyásolhatja, ez lehet családi hagyományokhoz való ragaszkodás, a vezetéknévhez való illeszkedés vagy hogy becézhető, szépen csengő, külföldiek által is könnyebben kiejthető legyen. Érdemes azonban ezt a döntést alaposan megfontolni, mert később kihathat gyermekük egész további életére.

A szülők között ugyanis sokan vannak, akik mindenáron egy különleges, extrém nevet választanának. Ha valaki a hivatalos utónévkönyv által felkínáltakon kívül választana, akkor az MTA Nyelvtudományi Intézetét kell felkeresnie, akik döntésüket több szempont alapján hozzák meg.

Az alábbi utónévjegyzék, mely 2009 óta havonta frissül a Nyelvtudományi Intézet által 1997-ben összeállított listát tartalmazza. Mindazokat a neveket, melyeket az intézet azóta bárki számára anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített, állampolgárságra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Az elmúlt években számos kérést elutasítottak, de számos elsőre meghökkentőnek tűnő keresztnév zöld utat kapott.

Így például a női nevek között a Trónok harca sorozat népszerű karakterének magyarosított verziója, a Denerisz vagy éppen a Szulejmán nevű sorozatból ismerősen csengő Hürrem. A török sorozatok egyébként is népszerűnek számítanak, egyre gyakrabban előfordul, hogy onnan adnak nevet a szülők újszülött gyermeküknek. A férfinevek között sem kell túl messzire mennünk, hogy Homérosz Iliásza visszaköszönjön, az A betűnél már megtalálhatjuk Akhilleuszt és Agamennont is.

Megkérdeztük a város önkormányzatát, hogy a 2021-es évben milyen keresztnevek számítottak Orosházán a legnépszerűbb választásnak.

A leggyakoribb fiúnevek:
Ádám, Noel, Bence, Levente, Olivér, Máté, Marcell, Dániel, Dominik, Dávid

A leggyakoribb lánynevek:
Mira, Hanna, Boglárka, Luca, Zsófia, Emma, Zoé, Anna, Léna, Lili

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.