- hirdetés -

Mint minden év elején, most is utánajártunk annak, hogy milyen keresztneveket adtak a legtöbb esetben gyermeküknek a szülők. Önöknek melyik fiú- vagy lánynév a kedvence?

A leendő szülők számára a babavárás egyik legizgalmasabb része a gyermek nevének kiválasztása. Számos tényező befolyásolhatja a végső döntést: a családi hagyományokhoz való ragaszkodás, a vezetéknévhez való illeszkedés, hogy becézhető, szépen csengő, külföldiek által is könnyebben kiejthető legyen. Érdemes azonban alaposan megfontolni a döntést, mert az kihathat gyermekük egész további életére is.

Sokan vannak ugyanis országszerte, akik mindenáron valami különleges, extrém nevet szerettek volna választani. Ha valaki a hivatalos utónévkönyv által felkínált névsoron kívül választana, akkor az MTA Nyelvtudományi Intézetét kell megkeresnie, ők pedig végül több szempont alapján hozzák meg a döntésüket. Az elmúlt években számos kérést elutasítottak, de több elsőre meghökkentőnek tűnő keresztnév kapott már zöld utat.

Nehéz és a gyermekek számára életre szóló döntés a megfelelő keresztnév kiválasztása

Az utónévjegyzék 2009 óta havonta frissül, a Nyelvtudományi Intézet által 1997-ben összeállított listát tartalmazza. Mindazokat a neveket, melyeket az intézet azóta bárki számára anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített, állampolgárságra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Érdekesség, hogy a tavalyi, 2023-as év során is számos váratlan új név került be a nyilvántartásba. Előfordultak a Gyűrűk uráért, a viking mitológiáért vagy éppen a mi kis falunkért rajongó szülők, ahogy olyanok is, akiknek minden bizonnyal a 90-es évek legendás brit bokszolója, Lennox Lewis lehetett a kedvence.

2023-ban az alábbi férfineveket engedélyezték: Abud, Berk, Bertrand, Dárisz, Didák, Eliám, Gábris, Galahad, Jámin, Jóel, Klinton, Korbin, Legolász, Lenox, Leonel, Merdan, Mukunda, Nabi, Náel, Narek, Nazir, Olen, Pipó, Rork, Saif, Szigurd, Sztoján, Szvjatoszláv, Tiágó.

2023-ban az alábbi női neveket engedélyezték: Ájlá, Ancsa, Annarózsa, Bojka, Dorita, Dragana, Eleonor, Elisza, Elízia, Elora, Emilin, Gordiána, Ili, Kaori, Kikerics, Kjókó, Lile, Lillemor, Linell, Lisza, Loriána, Mádhuri, Matea, Mei, Mikál, Míla, Milita, Nadja, Nejra, Paldzom, Raina, Serina, Sosána, Söván, Szidra, Szigrid, Szmilla, Sztine, Teca, Tiril, Zaira, Zájána, Zenda, Ziana, Zilia.

Megkérdeztük az Orosházi Polgármesteri Hivatalt is, hogy a 2023-as év során városunkban milyen keresztnevek számítottak a legnépszerűbb választásnak. Mint kiderült, az orosháziak névválasztási kedve a legtöbb esetben az országszerte is népszerűnek és kedveltnek számító nevekhez igazodott.

A leggyakoribb fiúnevek sorrendje: Levente, Dominik, Áron, Noel, Zalán, Botond, Sándor, László, István, Csaba.

A leggyakoribb lánynevek sorrendje: Luca, Hanna, Anna, Emma, Zoé, Szofia, Léna, Lilien, Noémi, Amira.

Képek forrása: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.