- hirdetés -

Új év, új kezdet, új esély. Sokan ilyenkor határozzák el, hogy végre megszabadulnak felesleges kilóiktól. Vannak néhányan, aki elég erősek és elszántak, ők valóban elérik céljukat, de valljuk be őszintén, hogy a többség esetén néhány hét után elfogy a lendület. Miért? Erre a kérdésre kerestük a választ Kolarovszki Nóra személyi edzővel.

Íme az öt leggyakoribb hiba, ami miatt nem sikerül a fogyás:

1. hiba: Nem fogalmazzuk meg pontosan, mit is szeretnénk elérni

– Sokan csak annyit jelentenek ki: „Idén le fogok fogyni.” Ez egy nagyon homályos cél, amit épp ezért nehéz is elérni. Szánjunk időt a tervezésre! Fogjunk egy papírt meg egy tollat, és írjuk fel, mit szeretnénk elérni, min szeretnénk változtatni! Határozzuk meg a kezdés időpontját, (nem kell annak feltétlenül január elsejére esnie,) lehet bármely nap, amikor úgy érezzük, készen állunk. Írjuk fel, hány kilótól/centitől szeretnénk megszabadulni, és hogy mennyi időt adunk erre magunknak! Ha ez megvan, jegyezzük fel, testünk változásának milyen következményei lesznek az életünkre nézve! Lépjünk túl azon a gondolaton, hogy csinosabban mutat majd rajtunk a ruha! Motiváljon minket az is, hogy egészségesebbek, fittebbek, strapabíróbbak, magabiztosabbak leszünk.

Kezdjük tiszta lappal! Fogalmazzuk meg a céljainkat! (Kép forrása: pixabay.com)

2. hiba: Nem tűzünk ki apró célokat

– Bontsuk a fő célunkat több kisebbre! Ha már tudjuk, hány kilót szeretnénk leadni X idő alatt, osszuk el ezt a mennyiséget időszakosan! Ha apróbb lépésenként haladunk, több sikerélményben lesz részünk. Ha csak azt mondom, idén leadok 20 kilót, akkor folyamatosan azt fogom érezni, hogy „még mindig nem sikerült”, „még olyan messze a cél” stb. De ha azt mondom, hogy egy hónap alatt le akarok fogyni 3 kilót, akkor már rövid időn belül sikerélményben lehet részem, ami lendületet ad majd a folytatáshoz. Az út során olykor-olykor tekintsünk vissza, és örüljünk az elért eredménynek! Hasonlítsuk össze magunkat a kezdőképpel, és egy-egy sikeres hónap után jutalmazzuk meg magunkat egy kis csavargással, színházzal, vagy akár egy új ruhadarabbal, ami már az új formánkhoz passzol.

Siker esetén jutalmazzuk meg magunkat! (Kép forrása: pixabay.com)

3. hiba: Irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben

– Túl nagy szám, túl kevés idő alatt. Ez egy nagyon gyakori hiba. Egy szakember segíthet nekünk abban, hogy megtudjuk, számunkra milyen mértékű és ütemű fogyás az egészséges. A magazinokban található divatdiéták többsége néhány nap alatt sok mínusz kilót ígér, de ezek vagy megalapozatlanok, vagy túlságosan drasztikusak, épp ezért nem ajánlatos ezekbe belevágni.

4. hiba: A halogatás

– „Ráérek még, majd holnap elkezdem… majd hétfőn nekifogok… majd a jövő hónapban belevágok”… És csak telnek a hetek, a hónapok. Igen, ha azt mondom, „idén lefogyok”, akkor tényleg van rá 12 hónapom, de nem a 2022-es év a fontos, hanem az, hogy megfogalmaztam magamban: Nem érzem jól magam a bőrömben! Nagyon fontos, hogy magunkért akarjunk változni, a magunk örömére, elégedettségére, ne pedig másoknak akarjunk megfelelni!

Jobb minőségű életet kaphatunk (Kép forrása: pixabay.com)

5. hiba: „Muszájnak” érezzük az egészet

– Ha a mozgásban és az egészséges táplálkozásban nem tudunk örömet találni, akkor kín lesz az egész életmódváltásunk. Mert igen, ez az, ez nem egy időszakos dolog, hanem egy olyan életre szóló változás, aminek meg kell látnunk a szépségét! Ennek szívből kell jönnie, különben hosszú távon nem fog működni. Természetes, hogy néha nehéz, az is, hogy idő kell hozzá, de megéri, hiszen nemcsak a külsőnk, hanem az életminőségünk változik általa pozitív irányba. Kitárul egy új világ, amelybe megújult szereplőként léphetünk be.

Kiemelt kép: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.