- hirdetés -

Ismét mélyebben kell zsebbe nyúlni a horgászoknak, ha kedvenc hobbijuknak, szenvedélyüknek hódolni akarnak. Emelkedett a horgász engedélyek ára. Mutatjuk, hogy mennyire.

Szinte mindennek emelkedett idén az ára, miért pont a horgász engedélyek lennének kivételek ez alól. Sokat foglalkoztató kérdés, hogy mennyivel kell többet fizetnünk. Megemelték az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) mértékét 2000-ről 3000 forintra. Ez a horgászok által az állami jegyért fizetett összeg azon része, amelyet a megyei szövetségek kapnak (régebben ez volt a bélyeg az igazolványban).

A központi kezelésű vizek és az országos jegyrendszer tekintetében 10%-ot el nem érő emelést hajtottak végre. Ennek fényében egy teljes árú általános országos területi jegy, a tavalyi 74000 forinttal szemben, idén 79000 forintba kerül, ami 6,67 %-os emelkedésnek felel meg.

A szövetségi hozzájárulás és a területi jegyek ára emelkedett (Fotó: Horváth Bence)

Az orosházi horgászok nagy többségét persze nem ez, hanem a KHESZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) területi jegy árai érdeklik jobban. Ezzel kapcsolatban Nemes Attila ügyvezetőtől kértünk tájékoztatást.

– Átlagosan 6,52 százalékos áremelést hajtottunk végre 2 év után, melynek indoka a KHESZ működését érintő költségek általános növekedése. A jegyáremelkedés az éves területi jegyeket, továbbá a hetijegy típusokat érintette. Változatlan áron érhetők el a 24, 48, 72 órás területi jegyek, továbbá a gyermekeknek szóló területi jegyek – tudtuk meg.

Ennek értelmében: az egyesületi tagdíjminimum (felnőtt horgász esetén): 2.000 Ft, az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH): 3.000 Ft, az Egységes állami horgászokmány, vagy állami horgászjegy (felnőtt horgász esetén): 3.300 Ft, ehhez egy KHESZ összevont éves terület jegy: 34.700 Ft. Összesen 43.000 forintba kerül az idei összevont (megyei) engedély.

Mindezek mellett persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem csak odaadjuk nehezen megkeresett forintjainkat, de kapunk is érte valamit, hiszen a szövetség rendszeresen telepíti is horgászvizeinket. A tavalyi évben rekord mennyiségű volt ez a hal kihelyezés.

A tavalyi évben rekord mennyiségű halat telepített a szövetség (Fotó: KHESZ)

A horgászszervezetek számára számos új kihívást tartogató esztendő dacára a KHESZ jelentős mértékben növelte a vizeibe kihelyezett halak mennyiségét, aminek eredményeképpen közel 3.500 mázsa hallal gazdagodtak a folyók, holtágak, tavak és csatornák. A mintegy 15 halfaj 2021. évi tétele, eddigi abszolút rekord. A pontosan 347868 kilós telepítés a 2020-as, intervenciós halkihelyezésekkel együttes tételt is meghaladja. A vízterületre vetített kihelyezett mennyiség 147,9 kg/ha, ami a hazai természetes vizek halasítási intenzitását tekintve kimagasló. A 2021. évi kiváló telepítési eredmények kapcsán meg kell jegyezni, hogy ezt elsősorban az évről-évre folyamatosan növekvő jegyeladások tették lehetővé.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.