- hirdetés -

Összeszedtük, mi várhat az általános- és középiskolák tanulóira vagy éppen a végzős diákokra az év első hat hónapjában.

Az általános- és középiskolásoknak január 2-án ért véget a téli szünet, 3-án hétfőn folytatódott a tanítás. Az első félév január 21-én ér majd véget, az iskolák 28-ig értesítik majd a diákokat és szüleiket a félévi jegyekről. Január 18-ig kérvényezhetik a plusz egy év óvodát a szülők (melynek tudnivalóiról itt írtunk bővebben), akiknek gyermeke augusztus 31-ig betölti 6. életévét, azaz szeptembertől tankötelesnek számít, de úgy gondolják, hogy még nem elég érett az iskolakezdéshez. A középfokú iskolába jelentkezők január 22-én írják majd meg központi felvételi vizsgájukat, a pótnap 27-én lesz.

– Nálunk jelenleg 40 fő nyolcadikos tanuló van, közülük 30-an írnak központi felvételi vizsgát. Hogy mi alapján határozzák meg a szülők a gyerekekkel a sorrendet, az nagyon különböző. Az első félév nálunk is január 21-én zárul, a bizonyítványok kiosztására pedig 28-án kerül sor – árulta el megkeresésünkre a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A középiskolákba február 18-ig lehet jelentkezni, a központi írásbelit tett diákokat pedig február 7-ig értesítik az eredményekről.

A szóbeli vizsgák február 22-én indulnak, de egészen március 11-ig tartanak. Februárban van emellett az egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezés határideje: a szakokat és intézményeket február 15-ig lehet megjelölni, míg a hitelesítésre 20-ig van lehetőség – olvasható az oktatási hírekkel foglalkozó eduline oldalán.

A középiskolába készülők számára a megjelölt iskolák és tagozatok sorrendjének módosítására március 21-22-én lesz lehetőség. Áprilisban érkezik a tavaszi szünet, mely 13-tól 20-ig tart majd. A középiskolások utolsó tanítási napja április 29-én lesz. Az általános iskolai beiratkozás is ebben a hónapban, április 21-22-n lesz, a középiskolába jelentkezők pedig április 29-ig kapnak értesítést a felvételről vagy elutasításról.

A tavaszi érettségi szezon május 2-án indul, az írásbelik 23-ig tartanak majd. Országos méréseket (kompetenciamérést, idegen nyelvi mérést) is szerveznek ebben a hónapban. A tanév június 15-én ér majd véget, az érettségizőknek pedig kezdődnek majd a szóbeli vizsgák: az emelt szintű szóbeliket június 1-9. között, a középszintű vizsgákat június 13-24. között tartják majd. Végül a középiskolai beiratkozás is júniusban lesz 22-24. között.

A Táncsics Mihály Gimnázium tanulója, Gregus Petra idén érettségizik

– Bízunk benne, hogy nem lesz online oktatás, hiszen így is súlyos hiányosságokat okozott számunkra, éppen ezért mi céltudatosan várjuk a következő félévet. Vannak tantárgyak, amikből tartunk érettségis órát, de persze a 4 év alatt végig erre összpontosítottunk a tanárokkal – mesélte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.