- hirdetés -

A jogszabályok szerint azok a gyerekek, akik augusztus 31-ig betöltik hatodik életévüket, tankötelesek, vagyis be kell őket íratni az általános iskolába. Ha azonban a szülő úgy gondolja, hogy a gyermeke még nem elég érett az iskola elkezdéséhez, kérelmezheti az Oktatási Hivatalnál, hogy még egy évig az óvodában maradhasson.

Ezt a kérelmet a mostani esetben január 18-ig kell benyújtani, ügyfélkapun és postán keresztül is el lehet küldeni, e-mailben viszont nem. Maga az űrlap csak december végétől lesz elérhető az ohtan.oh.gov.hu oldalon, ahol arra is van lehetőség, hogy a szülő szabadon megfogalmazza, miért kéri a plusz egy év óvodát. Ezen kívül bármit hozzácsatolhatnak a dokumentumhoz, ami alátámasztja a szülői kérelmet, például a pedagógiai szakszolgálat szakértői véleményét, óvodai fejlődési naplót, pedagógiai szakvéleményt vagy szakorvosi igazolást.

– Az Oktatási Hivatal az eljárása során azt vizsgálja, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota eléri-e az iskolába lépéshez szükséges szintet. Ha a szülő nem mellékel a kérelméhez igazoló dokumentumot vagy azokból nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a gyermek fejlettségi szintjét, az Oktatási Hivatal pedagógiai szakértői bizottság kirendeléséről gondoskodik – írják.

A kérelmezést minél hamarabb el kell kezdeni

A plusz egy év óvodát nagyon korán kell kérelmezni, így természetesen előfordulhat, hogy tavasszal már az óvodapedagógusok is úgy látják, annyit fejlődtek a gyermek képességei, készségei a január óta eltelt időszakban, hogy gond nélkül venné az iskolai feladatokat hatévesen. Sajnos ebben az esetben merev a szabály, mert akkor már nem dönthetnek úgy a szülők, hogy mégis beíratják.

6 éves koruktól számítanak tankötelesnek (Fotó: Horváth Bence)

Egy másik eset, hogyha az óvodás szeptember első napjaiban tölti be a hatéves kort, de már úgy gondolják, elég érett ahhoz, hogy iskolába menjen. Mivel a jogszabályok szerint csak azok kezdhetik el az iskolát, akik az adott év augusztus 31-ig töltik be a hatodik életévüket, ezt is külön kell kérelmezni, a határidő pedig ilyenkor ugyanaz, mint az iskolakezdés késleltetésénél: január 18-ig kell leadniuk.

Megkérdeztünk a témában egy orosházi házaspárt is, akiknek a nagyobbik lányuk, Petra éppen jövő tavasszal tölti majd be hatodik életévét.

– Ezzel a témával kapcsolatban a következő örök érvényű igazság jut eszünkbe: „Az ő cselekedeteiből ismerteti meg magát még a gyermek is”, tehát a szülőnek ismernie kell a gyermekét, figyelemmel kísérni a testi, lelki, szellemi fejlődését és a gyermek életében résztvevő óvodapedagógusok véleményét kikérve meghozni ezt a fontos döntést. Pályakezdő tanítóként betekintést nyertem abba, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy első osztályos tanulónak.

Hiába kiemelkedőek egy gyermek értelmi képességei, ha mellette nem képes az önálló öltözködésre, étkezésre (az evőeszközök helyes használatára). Az iskolaérettség lelki-szellemi oldalát sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen ez is nagyban meghatározza a teljesítményét. Véleményünk szerint tudnia kell az érzelmeit, indulatait megfelelően szabályoznia, ha mindezt egészségi állapota megengedi – nyilatkozta Dimák Péter.

Még egy év óvodát kérhetnek a szülők gyermeküknek, ha úgy látják jónak (Fotó: Horváth Bence)

Felesége, Dimákné Nagy Kata kiemelte, hogy nem feledkezhettek meg arról sem, hogy a kialakult járványhelyzetben gyermekük több hónapig nem járt közösségbe.

– Ebben az időszakban igyekeztem olyan gyakorlati feladatokkal ellátni őt, ami fejleszti értelmi képességeit. Például: süteménykészítésnél közösen számoltuk hány kanál cukorra, lisztre van szükségünk. Emellett bevontam az asztalterítésbe, ahol szintén szükség volt a tányérok, evőeszközök számolására. Viszont a mindennapokban érezhető volt a kislányunk részéről a gyermektársaság hiánya.

Ebben az időszakban a kistestvére csecsemőkorú volt, ebből kifolyólag nagyobb figyelmet, több gondozást igényelt, mindamellett a háztartásvezetés sem engedte meg időben, hogy olyan szintű foglalkozást biztosítsak számára, melyek az óvodában adottak. Így a mi végleges döntésünk kialakulásában mindezek mérlegelése játszott szerepet – árulta el.

Kiemelt képünk illusztráció, a 2020/2021-es tanév első tanítási napja az első osztályos diákoknak a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában (Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.