- hirdetés -

Magyarországon hagyományosan sörrel , borral vagy éppen pálinkával szoktak koccintani egy jeles alkalom megünneplésekor az emberek, szilveszterkor azonban a pezsgő van a középpontban. Története egészen az 1800-as évekig vezethető vissza, ekkor vált az újév világszinten is elterjedt hagyományává.

Ha szilveszter, akkor pezsgő, hiszen a pezsgővel való koccintás bőséget és gazdagságot hozhat az új esztendőben. Ennél persze tartalmasabb története van az italnak, melyhez egészen a XIX. századig kell visszarepülnünk az időben, akkoriban az elithez tartozó csoportok kiváltsága volt. Egy üvegnyi pezsgő elkészítése elkészítése korábban 2-3 évig is eltartott. Amikor az 1850-es években megindult nagyipari gyártása, az ára is valamelyest lecsökkent, ennek ellenére a mai napig hajlamosak vagyunk luxusitalként számon tartani.

Maga a pezsgő szó egyébként a magyar történelem egyik ismert alakjához, gróf Széchenyi Istvánhoz kapcsolódik, aki Hitel című munkájában nevezte először pezsgőnek a franciák champagne-ját. A szilveszterkor való koccintás is erre az évszázadra vezethető vissza, egy New Yorkban található, Cafe Martin nevű étteremnek köszönhetően vált világszerte ismert hagyománnyá. A tulajdonos francia testvérpár 69 különböző pezsgőt sorakoztatott fel kínálatában.

Nagy hatással volt a szilveszteri babonák kialakulására, hiszen ha a hiedelem szerint szerencsére törekszünk az újév során, akkor már éjfél előtt érdemes koccintani egy-két pohárral.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.