- hirdetés -

Mit tegyünk, hogy karácsony után ne mutasson alattunk többet a mérleg? A siker gyakran nem nagy dolgokon, csupán apróságokon múlik. Borbély Bettina, Péntek Enikő hivatalos ZONA edzőjének tippjei következnek.

Már november elején jelzik a boltokban a plafonról lógó ünnepi díszek és a polcokon tornyosuló édességek, hogy közeleg a karácsony. Óhatatlanul is a tudatunkba férkőzik az ünnepekkel járó sok finom falat, és vele együtt a gondolat is: Vajon idén sikerül-e majd visszafogni magunkat? Hiszen a karácsony a család és a jó ételek ideje…Ez igaz, de ettől még nem kell, hogy a túlevés ünnepe legyen. Ezt sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, a statisztikák szerint ilyenkor átlagosan egy kilót veszünk magunkra, és ebben az újévi kihágások még nincsenek is benne. De lehet ez másképp is! Néhány apró változtatással spórolhatunk a kalóriák számán anélkül, hogy kimaradnánk a családi étkezésekből.

Egy nagyon egyszerű tippel indítok: figyeljünk oda az ünnepek alatt arra, hogy többször együnk, de csak kisebb adagokat! Így elkerülhető az eléhezés következménye, a túlevés

2) A legnagyobb problémát a nassolnivalók okozzák, amelyek egész nap hívogatóan néznek ránk az ünnepi asztalokról. Azért nem kell lemondanunk teljesen az édességekről, csak át kell konvertálnunk a recepteket egészségesebb változatra! Például ha süteményt készítünk, a cukrot cseréljük le természetes édesítőszerre! Remek választás például a stevia. Most figyeljen, kedves olvasó! Míg 100 g cukorban 389 kalória van, addig ugyanennyi steviában 0. Igen, ez nem elírás. Azért nincs benne kalória, mert nem szívódik fel, csak keresztülhalad az emésztőrendszeren. Ebből is látszik, hogy érdemes lecserélni a cukrot, nem csak karácsonykor.

3) A finomított fehér búzaliszt íze alig különbözik a tönkölybúzalisztétől, viszont az élettani hatása az utóbbinak sokkal kedvezőbb, így miért is ne használnánk azt egy-egy sütés alkalmával? Az apróbb változások alig észrevehetőek. Higgyük el, a társunk és a gyerekeink is jó ízzel meg fogják enni ezeket a desszerteket.

4) „Alig ettem valamit, mégis sokat mutat a mérleg!” – mondják azok, akik elfelejtkeznek a folyékony kalóriák hatásáról. A cukros üdítők – egy 2,5 deciliteres kóla 113 kalóriát tartalmaz – mellett az alkoholos italokra is gondolnunk kell! Egy deciliter forralt borban közel 100 kalóriát találhatunk, ami persze nem tűnik soknak, ha megálljuk, hogy csak ennyit fogyasszunk. A hazánkban népszerű pálinka egy deciliterjében 300, a csokilikőrökben pedig még ennél is több kalória van. Válasszunk helyettük például cukormentes Mojito koktélt!

5) Sok kalóriát megspórolhatunk, ha elhagyjuk a tejszínhabot a kávénkról, és cukor helyett fahéjjal ízesítjük azt.

6) Az ünnepi tálakon szerencsére ilyenkor általában megtalálható a hal is, amelyet érdemes vacsorakor előnyben részesíteni a nehéz, zsíros húsokkal szemben.

7) A saláták nagyon kecsegtetően hangzanak, de a majonézes változatok nem tartoznak az alakbarát kategóriába. 100 gramm burgonyasalátában körülbelül 150 kalória található, és a csapda ott van, hogy hajlamosak vagyunk ennek a mennyiségnek akár a háromszorosát is kiszedni. Ezt kiküszöbölhetjük, ha ételeinket kicsi tányérra adagoljuk. Így kevesebbet tudunk egyszerre felhalmozni.

8) Igaz, ünnepekkor a pihenésé és a családi, baráti találkozásé a főszerep, de azért ne iktassuk ki a mozgást sem az életünkből. Fizikai aktivitással növelhetjük a kalóriafelhasználást. Sétáljunk egy nagyot vagy fussunk néhány kilométert a jó levegőn! Ne hagyjuk, hogy a kanapé kényelme egy tál sütivel a tévé elé ragasszon minket!

Mit tegyünk, ha mégis többet mutat a mérleg?

Fontos tisztázni, hogy a megnövekedett ételfogyasztás (és így só- és szénhidrátfogyasztás) miatt ilyenkor több víz található a testünkben. Emiatt a mérlegelés karácsony után ijesztő lehet, de ne essünk egyből pánikba, és ne kezdjünk bele szélsőséges diétákba! Helyette válasszuk a következő megoldást!

– Álljunk vissza a napi ötszöri étkezésre, a kisebb adagokra!

– Fogyasszunk rostban gazdag élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket!

– Részesítsük előnyben a könnyen emészthető ételeket, mint például a hal, a csirke vagy a pulyka!

– Igyekezzünk ellenállni az édes ízeknek! Bizony az ünnepek alatt óhatatlanul is fogságukba kerülünk, de egy kis akaraterővel ki bírunk szakadni belőle.

– Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet! Az alkoholos és cukros üdítők hatására a szervezet dehidratált állapotba kerül.

– A mozgás fontossága elengedhetetlen nemcsak az ünnepek után, hanem egész évben. Ügyeljünk a fokozatosságra! Ha jó ideje nem mozogtunk, alacsonyabb aktivitású edzéssel kezdjünk, viszont ha már javult az állóképességünk és az erőnlétünk, akkor ne féljünk a nagyobb terheléstől.

Ez az idézet segíthet nekünk tudatosan élni: „A kérdés, amit naponta többször is kérdezz meg magadtól: amit most éppen csinálok, segít, hogy azzá váljak, aki lenni szeretnék?” – zárta Borbély Bettina.

Fotók: Borbély Bettina saját gyűjteményéből

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.