- hirdetés -

2022. február 21-e fordulópont volt Mag Péter életében. Hiszi, vallja és meg is tapasztalta, hogy minden fejben dől el. Azon a napon 158 kilót mutatott alatta a mérleg, a fiatal apuka azt mondta: elég volt, ez így nem mehet tovább, radikális változásra van szükség! Akaraterejének és kitartásának meglett az eredménye, bő fél év alatt 45 kilótól szabadult meg.

Azt mondják, nagy súlyból könnyebb fogyni, és ez nyilvánvalóan igaz is, ha csupán néhány kilóról van szó. Péter esete azonban teljesen más, a nagyszénási férfi testsúlyának közel harmadát adta le.

– Gyerekkoromban is mindig jó erőben voltam – mesélte. – Igaz, mindennap végeztem fizikai munkát, hisz segítettem a szüleimnek az állattartásban, de az energiabevitelem is megvolt bőven. Előfordult, hogy négyen egy hétvége alatt hat kiló kenyeret ettünk meg. Ami aztán gyors tempóban elindított a lejtőn lefelé, az a 2015-ös gerincsérülésem volt, melynek következtében egy évig acélmerevítéssel éltem. Szinte semmit sem mozogtam, felszedtem újabb 25 kg-t, 135 kiló voltam a 185 cm-es magasságomhoz. Aztán évről-évre mindig rakódott rám még néhány kiló, több kisebb, sikertelen próbálkozás után aztán egy nap úgy éreztem, most megvan az akaraterőm a változáshoz.

– 2022. február 21-én döntöttem el, hogy lemondok a kenyérről, a péksütiről, a tésztáról, az édességről és a cukrozott üdítőről. És tudod, mi volt a furcsa? Hogy nem is volt olyan nehéz.

Egy kép a múltból (Forrás: Mag Péter gyűjteménye)

Mag Péter nem követett egy konkrét fogyókúrás módszert sem, egyszerűen józan ésszel összegyűjtötte, mely ételeket tesz tiltólistára, és melyeket épít bele a mindennapos étkezésébe. Ezzel egy időben mozogni kezdett, nagy súlya miatt eleinte csak sétált, később kerékpározott és futott is.

– Sok tippet kaptam, de nem különösebben hallgattam egyikre sem. Inkább csak mentem a saját fejem után – folytatta. – Nem mértem, nem számoltam semmit, sem a szénhidrát-, sem a fehérjemennyiséget, egyszerűen csak lecseréltem a kolbászos kenyeret és a kakaós csigát salátára és sovány húsra.

– Megszerettem a saláta ízét. Érdekes, de nem jelentett gondot, hogy míg a többiek mellettem rántott húst ettek sült krumplival, addig én csak zöldségeket ropogtattam. Fél évig egyáltalán nem is „bűnöztem”, ha édesre vágytam, gyümölcsöt és túrót ettem. Rengeteg folyadékot vittem be, egy nap 4 liter vizet is megittam. Nem akarok visszatérni a régi étrendemre, megszerettem az újat, és ma már azt mondom, egy saláta is annyiféle módon elkészíthető, hogy szinte megunhatatlan – emelte ki.

A mozgás is új kihívás volt Péter számára. Korábban szabadidejének majd részét fekvéssel töltötte, folyamatosan fáradtnak érezte magát, nem volt ereje a kislányával sétálni, netán fogócskázni, minden fizikai igénybevétel percek alatt kimerítette. A legkisebb távolságokra is autóval ment, de az elhatározása erőt adott neki abban, hogy ezen is változtasson.

– Gyakran hajnalban keltem, és míg a család aludt, én elmentem sétálni egyet – folytatta. – Minden egyes nap mozogtam, a gyors gyaloglást hamar megszerettem, ahogy edződtem, egy óra alatt már hét kilométert is lesétáltam. A nyári negyven fokos melegben is futottam legalább napi egy órát.

– Én, aki soha nem sportoltam, megszerettem a mozgást. Az életem részévé vált ez is, és el sem tudom mondani, mennyire jó érzés, hogy most már a kislányommal is sokkal többet tudok játszani. Érte mindent – tette hozzá.

Péter szeretne még tíz kilótól megszabadulni, orvosa is megerősítette abban, hogy ennyi fogyás még egészséges lenne az ő esetében. Visszagondolva az elmúlt egy évre, a fiatalember azt mondja, megérte kitartónak lenni, és hogy az új életmódnak köszönhetően új életet kapott. Ő nem hisz a csodamódszerekben, a különféle fogyókúrás szerek használatában, helyette azt vallja, a legegyszerűbb receptet kell követni, ez pedig nem más, mint a rendszeres mozgás vegyítése az egészséges, kalóriaszegény táplálkozással. Mag Péter a spanyol viasz feltalálása helyett minden fogyókúrázónak azt javasolja, tartsa be ezt a két egyszerű szabályt, és biztos lehet benne, hogy rövid időn belül meglesz az eredménye.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.