Klasszikusok picit újragondolva! Mészáros Tünde karácsonyi menüsora következik. Próbálja ki Ön is az alábbi halászlé-, kacsamáj- és bejgli receptet! Megéri!
Levesnek: Halászlé filézett ponttyal
Tegyen fel főni egy órán át 5-6 db kárászt (ízlés szerint vegyesen keszeggel), 2 fej vöröshagymával annyi vízben, hogy a víz a halakat éppen ellepje!
Sózza ízlés szerint, majd az egy óra elteltével passzírozza át a halakat.
Öntse fel az elkészült alaplevet vízzel, majd a forrásban lévő vízhez adjon hozzá 2 púpozott evőkanál piros őrölt paprikát és egy cseresznyepaprikát.
Addig főzze, amíg elforr a habja, utána tegye bele a lébe a filézett pontydarabokat!
A haldarabokkal együtt főzze még a levet 20 percig, majd 5 perccel a befejezés előtt főzze a lébe a halikrát és a haltejet is!
Második fogás: Hízott kacsamáj fekete áfonya dzsemmel
Süssük ki a hízott kacsamájat egy teflonserpenyőben, majd szedjük ki a májat a zsírból.
Forrón tálaljuk néhány kanálnyi fekete áfonya dzsemmel.
Köretként tetszőleges választhatunk mellé burgonyát, friss kenyeret.
Desszertnek: Omlós diós és mákos bejgli
A tészta hozzávalói:
- 56 dkg finomliszt
- 21 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
Morzsolja el a lisztet a vajjal!
Futtassa fel az élesztőt a cukorral elkevert egy deciliternyi tejben!
Keverje össze a vajas lisztet az élesztős tejjel! Dolgozza össze jól, majd ossza a tésztát négy cipóba!
Kelessze körülbelül egy órán át a tésztát!
Diótöltelék:
25 dkg porcukrot fél deciliter vízben forraljon fel, majd öntse hozzá a 25 deka darált dióhoz!
Tegyen hozzá 5 dkg sárgabarack lekvárt és 5 dkg mazsolát!
Máktöltelék:
Keverjen bele 2,5 deci tejbe 25 dkg darált mákot és 25 dkg porcukrot!
Tegyen hozzá 7 dkg mazsolát és 1 csomag vaníliás cukrot, egy csipetnyi sót, 1 mokkáskanál citromhéjat és 3 szem összetört szegfűszeget!
Éppen csak forraljon rajta egyet, majd vegye le a tűzről, és hagyja kihűlni!
Töltse meg a tésztát a töltelékkel, és kenje meg annak tetejét egész tojással! Sütés előtt szurkálja meg egy villával a tésztát! 180 fokos sütőben süsse készre a bejglit!
Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk!
Fotók: Mészáros Tünde gyűjteménye