- hirdetés -

Klasszikusok picit újragondolva! Mészáros Tünde karácsonyi menüsora következik. Próbálja ki Ön is az alábbi halászlé-, kacsamáj- és bejgli receptet! Megéri!

Levesnek: Halászlé filézett ponttyal

Tegyen fel főni egy órán át 5-6 db kárászt (ízlés szerint vegyesen keszeggel), 2 fej vöröshagymával annyi vízben, hogy a víz a halakat éppen ellepje!

Sózza ízlés szerint, majd az egy óra elteltével passzírozza át a halakat.

Öntse fel az elkészült alaplevet vízzel, majd a forrásban lévő vízhez adjon hozzá 2 púpozott evőkanál piros őrölt paprikát és egy cseresznyepaprikát.

Addig főzze, amíg elforr a habja, utána tegye bele a lébe a filézett pontydarabokat!

A haldarabokkal együtt főzze még a levet 20 percig, majd 5 perccel a befejezés előtt főzze a lébe a halikrát és a haltejet is!

Második fogás: Hízott kacsamáj fekete áfonya dzsemmel

Süssük ki a hízott kacsamájat egy teflonserpenyőben, majd szedjük ki a májat a zsírból.

Forrón tálaljuk néhány kanálnyi fekete áfonya dzsemmel.

Köretként tetszőleges választhatunk mellé burgonyát, friss kenyeret.

Desszertnek: Omlós diós és mákos bejgli

A tészta hozzávalói:

  • 56 dkg finomliszt
  • 21 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej

Morzsolja el a lisztet a vajjal!

Futtassa fel az élesztőt a cukorral elkevert egy deciliternyi tejben!

Keverje össze a vajas lisztet az élesztős tejjel! Dolgozza össze jól, majd ossza a tésztát négy cipóba!

Kelessze körülbelül egy órán át a tésztát!

Diótöltelék:

25 dkg porcukrot fél deciliter vízben forraljon fel, majd öntse hozzá a 25 deka darált dióhoz!

Tegyen hozzá 5 dkg sárgabarack lekvárt és 5 dkg mazsolát!

Máktöltelék:

Keverjen bele 2,5 deci tejbe 25 dkg darált mákot és 25 dkg porcukrot!

Tegyen hozzá 7 dkg mazsolát és 1 csomag vaníliás cukrot, egy csipetnyi sót, 1 mokkáskanál citromhéjat és 3 szem összetört szegfűszeget!

Éppen csak forraljon rajta egyet, majd vegye le a tűzről, és hagyja kihűlni!

Töltse meg a tésztát a töltelékkel, és kenje meg annak tetejét egész tojással! Sütés előtt szurkálja meg egy villával a tésztát! 180 fokos sütőben süsse készre a bejglit!

Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk!

Fotók: Mészáros Tünde gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.