- hirdetés -

Hatalmas fa, körülötte rengeteg ajándék és a család – így képzelte el mindig a karácsonyokat Hegedűsné Kovács Katalin. Nos kívánsága teljesült, hiszen férjével és három gyermekével sosem telnek unalmasan az ünnepek. Elmesélték, hogyan is néz ki egy nagycsaládos karácsony.

Azzal nem lehet vádolni Katalint, hogy az utolsó pillanatra hagyna mindent, hiszen akárcsak a kereskedelemben náluk is már jó másfél hónappal szenteste előtt elkezdődik az ünnepi készülődés. Nevetve mesélte, miután elkészített egy adventi koszorút a kollégáinak annyira tetszett, hogy az egész november azzal telt, hogy további koszorúkat, az ajtódíszeket, illetve kopogtatókat gyártott.

– Fokozatosan már a lakás díszítése is elkezdődik. A férjem, Szabolcs az ünnepi fényekért felel. A lányok jóvoltából évről évre egyre bővül az ünnepi díszkivilágítás. Kívül-belül fényárban úszik a lakás ilyenkor – avat be az anyuka, két lánya mosolygós bólogatása mellett.

A 12 éves Anna, a 13 éves Niki és a 3 éves Peti is kiveszi a részét az ünnepi előkészületekből. A kókuszgolyó készítés például a két lány feladata, de a főzést még meghagyják a felnőtteknek. A koszorú készítésből, fenyődíszítésből és a ház dekorálásából is mindenki kiveszi a részét. A gyerekek karácsonyra mindig kézzel készült ajándékokat gyártanak.

– Tavaly például kis sapkákat csináltunk, de már az idei ajándékokkal is elkészültünk, becsomagoltuk. Anyáék viszont szerintem még be sem csomagolták a miénket – mondta huncut mosollyal Anna.

Fotó: Horváth Bence

A Hegedűs családban a december 24-e elég nyüzsgősen alakul. A konyhában Katalin sürög-forog, készül az ünnepi menü. Ilyenkor hurka és kolbász, illetve töltött káposzta kerül az asztalra, amit követhet a zserbó és a már korábban említett kókuszgolyó is. Eközben a többiek a fát díszítik, amibe a család legkisebb tagja is becsatlakozik. A főzés mellett még időt kell szakítani sokszor az ajándékok becsomagolására is – sorolta Katalin. 

– Délután elkezdődik az ajándékozás, előbb nálunk otthon, majd a nagyszülőknél folytatódik. Estig az ajándékokat bontják a gyerekek  Jó nagy családban tölteni a karácsonyt, mindig úgy képzeltem el, hogy egy nagy fa körül rengeteg ajándék van és a családom. Ez teljesült – teszi hozzá mosolyogva.

Az ajándékozás után olykor közös filmnézés a program, de előkerülnek a társasjátékok is. Niki mondta, hogy a nagy kedvencük a Monopoly, de van olyan játék amiben már a kis Peti is részt vesz. 

Katalinék szerencsésnek érzik magukat, mert nem csak az ünnepek idején, hanem az egész téli szünetben közösen tölthetnek időt a gyerekekkel. Pihenéssel és játékkal telik majd ez a két hét. Niki tervei szerint olvasni is fog, míg Anna szeretne segíteni a szüleinek az ünnepek után a házi munkában is, mert ahogy fogalmazott “azért valamikor el is kell pakolni…”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.