- hirdetés -

Mint arról korábban hírt adtunk, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén adták át a kamarai díjakat, december 15-én, a kamara békéscsabai székházában. A 2020. év vállalkozója Szabó Gézának ítélte oda a kamara elnöksége, aki több, mint 40 éve ügyvezetője az orosházi Euro-Unior Kft-nek.

A kitüntetett ügyvezetővel beszélgettünk, múltról, jelenről, munkáról, családról, boldogságról.

– A negyvenegyedik mérleget készítjük. 1981 januárjától vezetem a céget. Akkor még Ipari Szövetkezet volt, rendkívül szerteágazó tevékenységgel. Volt a kerékpár javítástól kezdve, az építőiparon, az autószervizen, motorkerékpár szervizen, hűtőgép szervizen keresztül, a nyomdáig mindenféle. Mi voltunk a város első szolgáltató cége, 450 alkalmazottal. Ezt már egy kézből nem lehetett hatékonyan irányítani. Ezért határoztuk el az átalakítást, hogy legyen három leányvállalat és az anyacég. Így rendeződtek a sorok, hogy legyenek érdemi vezetők és mindenki jól tudja csinálni saját feladatát. Később, 1992-ben a Kft-vé alakuláskor a leányvállalatok teljesen önállóak lettek. Megosztottuk a vagyont. Az anya cégből lett a mostani Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. Itt maradt a gázkészülék gyártás, a kazán gyártás, a tűzoltó készülék javítás, valamint a gépipari beszállító tevékenység, pl. a Linamar felé. Ment szépen minden a maga rendjén, egyre több lett a beszállítói tevékenység. A 2008-as válság idején jöttek a gondok. A Skyjack emelőket gyártottuk, de az amerikai, kanadai igény egyik pillanatról a másikra nullára esett vissza. Nagyon nehéz időszak volt, de életben maradtunk. Saját lábunkra kellett állni. Visszahoztuk a kazángyártást. Vegyes tüzelésű kazánokat, pellet, aprítékot hasznosító kazánokat gyártunk, lakossági és közületi felhasználásra. Egyre több lett az export és az igazi eredményt ez hozta meg. 2020-ban 45%-kal nőtt a cég árbevétele és ennek 80%-a származott az EU-s exportból. A 2008-as válságban nem csődöt jelentettünk, hanem előre menekülve beruháztunk és abból tudtunk ide fejlődni, hogy a teljesítmény – elsősorban az export növekedése – felkeltette a kamara érdeklődését. Tulajdonképpen a kitüntető címet ez hozta.

Mire a legbüszkébb?

– Van több dolog azt hiszem, amire büszke lehetek, de ez a kilábalás a bajból, és ebből nagyot fejlődni, talán ez lehet az egyik. Felkészített vállalkozói generációk sora, saját konstrukciójú gázkazán szabadalom, Békés megyében mi hoztuk létre az első Schell kutat. Mi kezdtük a Gárdonyi lakótelepet a zöld mezőn az első házakat, azzal a rizikóval, hogy majd látjuk, mi lesz belőle. Mostanra Orosháza egyik legszebb lakóparkja, de van még néhány ilyen, amire a kollektívánk büszke lehet, mint például a Csorvási úti északi ipari parki folyamatosan fejlődő beruházásunk. Hangsúlyoznám, hogy nem az én érdemem, hanem közös munka eredménye.

Mi kell a sikerhez?

– Sok munka, kitartás, egy jó csapat, akikkel lehet együttműködni, akikre lehet támaszkodni és szükség van arra a bizonyos szerencse faktorra is.

– 73 évesen mi tartja itt a munkában?

– Nyugdíjas vagyok, de csinálom. A 2008-as gödörből ki kellett vezetni a céget. Itt vannak a családtagjaim, igazából nem lehetett itt hagyni, meg aztán szeretem is csinálni.

„Negyven éve ebben a templomra néző irodában vagyok” (fotó: CSJ.)

– Milyen tervei vannak?

– Mint Szabó Gézának a generáció váltás zökkenőmentes lebonyolítása. Jönnek a fiatalok, de még azt hiszem a tapasztalatommal, tanácsaimmal tudok segíteni. Mint igazgatónak pedig az, hogy a céget tovább fejlesszük. Készülünk egy új pályázat benyújtására, minőségi fejlesztés, technológia fejlesztés mellett bővülni kell. Nem lehet megállni.

– Család?

– Négy gyermekem van, mindegyik sikeres ember. Ketten közülük itt dolgoznak velem a cégben, sőt már az egyik unokám is a csapatot erősíti. Nagyon jó érzés, hogy itt tudtam tartani a családot és nem szaladtak szét a világban.

Ön boldog ember?

– Úgy gondolom, hogy igen és pont ezek miatt. Megtartva, megőrizve tudtunk fejlődni, családilag és vállalati szinten is. Nagy boldogság, hogy ebben a nehéz időszakban megőriztünk minden munkahelyet, e mellett a piacon olyan pozíciót alakítottunk ki, hogy nem az a kérdés, lesz-e elég megrendelés, hanem, hogy tudunk-e eleget gyártani megfelelő minőségben. Most karácsonykor együtt lehetek a családdal. Ezek összeadódnak és azt hiszem boldog…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.