- hirdetés -

A vajdasági Zentán idén is megrendezték a környék egyik legrangosabb nemzetközi pálinkaversenyét, melyre az Orosháza és Térsége Gazdakör – a hagyományoknak megfelelően – ismét több pálinkával érkezett.

A Szent Miklós Pálinka Lovagrend hagyományos Miklós napi versenyére hat országból – Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Horvátországból és Szlovéniából – 430 pálinkát neveztek. Ezt a hatalmas mennyiséget huszonegy, egyenként háromtagú, nemzetközi zsűri bírálta el és minősítette. A hatvanhárom zsűritag között ott voltak a gazdakör vizsgázott szakemberei: Makádi Vilmos, Benkő Lajos, Nagy László és Káldi Antal. A zsűrizés november végén zajlott. A megszámozott, név nélküli mintákat a megszokott húsz pontos rendszer szerint bírálták. Ebben 14-16 pontig bronz, a 17-18 pontosak ezüst, a 19-20 pontra értékelt párlatok arany minősítést kaptak.

Az ünnepélyes eredményhirdetést az V. Zentai Gazda Napok keretében tartották. A kézműves kiállítás és vásár, gépkiállítás és kulturális események közepette, a díjátadóra felvonult több nemzetből, hét pálinka lovagrend. Az ő jelenlétükben vehették át a minősítés eredményeit a készítők.

Az orosházi gazdakörösök összegyűjtötték a minősíteni leadott pálinkákat és 26 gazda 72 párlatával neveztek. Az orosházi és környékbeli pálinka készítők igencsak értik a dolgukat, mert a 72 pálinkából 52 kiérdemelte valamelyik érmet. A huszonhat pálinka készítő közül huszonnégyen kaptak érmet.

A verseny hagyományainak megfelelően idén is külön díjazták a fajták legjobbjait. Az egyes gyümölcsfajták legjobbjai között szerepelt a szentesi Szeb&Ko Kft. szőlő pálinkája, Forrai Tibor birs pálinkája és az orosházi Benkő Lajos szilva pálinkája, melyet a zsűri a húszpontos rendszerben 19.67 pontosra értékelt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.