- hirdetés -

Tudás, szorgalom, kedvesség és alázat. Dr. Szabó Renátában mindez egyesül. Az orosházi származású biológusdoktort november 13-án tüntették ki, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa a Doktori Tanács Pro Laudanda Promotione díját kapta meg.

Renáta mindig is céltudatos és maximalista volt. Mióta az eszét tudja, mindig is biológus akart lenni, azt mondja, ő valószínűleg már így születhetett, hisz más terve, álma sosem volt. A Táncsics Gimnáziumban csak tovább erősödött elhatározása, az emelt óraszám és Petrusné Süle Márta határozott, szigorú, ámde következetes jelleme, mély szakmai tudása is hozzásegítette őt ahhoz, hogy az egyetemre, majd a PhD-ra is egy megugorható kihívásként tekintsen.

– 2017-ben kaptam meg a doktori címet, jelenleg kutatóként dolgozom, és mellette az egyetemi oktatásban is részt veszek angol és magyar nyelven. Már hallgatóként is próbáltam minél több ösztöndíjat megpályázni, úgy gondoltam, az egyik ösztöndíj belépőt jelenthet majd a másikhoz, és valóban, ezek mind vittek előre, és ezek segítettek hozzá a Pro Laudanda Promotione díjhoz is – fogalmazott.

Minden évben hat olyan munkatársnak ítéli oda az egyetemi doktori tanács ezt az elismerést, akik a doktori fokozat megszerzéséig vezető és az azt követő utat egyaránt kiemelkedő színvonalon teljesítették.

– Boldog vagyok, hogy idén engem is érdemesnek találtak rá. Maximalista vagyok, de ezzel nem vagyok egyedül az egyetemen, hisz a kutatócsoportunk többi tagja is az. Így tudjuk egymást igazán motiválni – tette hozzá.

Dr. Szabó Renáta patkányokon végez vizsgálatokat, kifejezetten a szív- és érrendszerre fókuszálva

– A biológia egy hihetetlenül széles tudományterület, mi ennek csupán egy kicsiny szeletét, a biokémiai és a molekuláris folyamatokat kutatjuk. Arra próbálunk választ találni, hogyan lehet bizonyos egészségügyi problémákat gyógyítani, kezelni, milyen hatásai vannak az egyes gyógyszereknek és az életmódunknak a szervezetünkre. Ezeket az élettani hatásokat patkánymodellben vizsgáljuk, hiszen azok a folyamatok, amelyek a patkányok szervezetében megjelennek, ugyanúgy tapasztalhatók az embernél is, így tudunk hasznos következtetéseket levonni az állatkísérleteinkből – mesélte.

Renáta kiemelte, nemcsak a különféle gyógyszerek hatásait kutatják, hanem az életmódváltás pozitív következményeit is. Patkányaikat edzik, a kis állatok futnak és úsznak, a kutatók pedig azt vizsgálják, milyen hatással van a fizikai aktivitás a szervezetükre. Emellett megváltoztatják az állatok étrendjét is, például zsírdúsról zsírszegényre, és ezekből az eredményekből vonják le a hasznos következtetéseket.

– A megfelelő étrend és a fizikai aktivitás hatását is vizsgáljuk az idős vagy épp magas vérnyomásos patkányainkon, így meg tudjuk állapítani, hogyan befolyásolhatja az életmódunk az egészségügyi állapotunkat. Az életmódváltás így megelőzésként vagy akár terápiaként is használható – tette hozzá.

Renáta néhány hónapja fejezte be az angol orvosi és egészségtudományi szakfordító tolmács képzést, de már azon gondolkozik, mivel töltse ki kevéske felszabadult idejét.

– Az a fajta ember vagyok, aki nem tud egy helyben ülni. Szabadidőmben szívesen kirándulok, nagyon szeretem a nyári fesztiválokat. Ugyan, ez csak egy kisebb része az életemnek, de fontos számomra a kikapcsolódás és a lazítás, hisz ez kell ahhoz, hogy újabb motivációt nyerjek, és lendületet kapjak az új kihívásokhoz – tette hozzá.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.